Foto: Pixabay.com

Lideri EU traže mere za suzbijanje širenja dezinformacija

S približavanjem izbora za Evropski parlament, lideri Evropske unije tražili su mere za suzbijanje namernog širenja dezinformacija.

Naveli su da je pretnja od dezinformisanja “akutni i strateški izazov” za demokratske sisteme u Uniji. U saopštenju sa samita u Briselu, lideri EU pozvali su na “hitno reagovanje” koje treba da se odražava uz puno poštovanje temeljnih sloboda. Pozvali su na “brze i odlučne akcije” da se obezbede “slobodni i fer evropski i nacionalni izbori”. Lideri su naložili ministrima članica EU da podnesu izveštaj o napretku u martu. Inače, izbori za Evropski parlament održavaju se krajem maja.

Podsetimo, termin “misinformation” koji označava slučajnu grešku nasuprot dezinformaciji (“disinformation”) koja predstavlja namerno širenje netačnih informacija, izabrana je nedavno za reč godine u izboru sajta “Dictionary.com”. Džejn Solomon, lingvističarka s tog sajta, rekla je da je izbor za “mis” umesto “dis” nameran, kako bi poslužio kao poziv da se bude na oprezu u borbi protiv lažnih vesti, ali i tvrdnji poput onih da je Zemlja ravna ili da su vakcine štetne. “Žestoko širenje pogrešnih vesti zaista proizvodi nove izazove u upravljanju životom u 2018”, rekla je Solomon.