Milan Jovanović / Foto: Cenzolovka, Perica Gunjić

Jovanović: Napad je posledica mog pisanja, nikome se nisam zamerio

Novinar portala “Žig info” iz Grocke Milan Jovanović uveren je da je razlog napada koji je doživeo, i u kojem mu je izgorela cela kuća, isključivo njegovo pisanje, jer se inače nikom nije zamerio.

U izjavi za “Cenzolovku”, Jovanović je rekao da su nepoznate osobe u noći između utorka i srede u kuću ubacile Molotovljev koktel, nakon čega su pucale na ulazna vrata, kako ne bi mogao da izađe. Dodao je da je ranije dobijao pretnje zbog pisanja za taj portal u vezi sa izgradnjom kanalizacije u Vrčinu, kao i zbog tekstova o zloupotrebama predsednika opštine Grocka. Kako je naveo, do sada se dva puta pisanim putem obraćao i predsedniku Aleksandru Vučiću, kao i ministarki pravde Neli Kuburović. On je naveo da ga taj napad neće zaustaviti. “Neću prestati da pišem o lopovima i o mafiji, pa neka me ubiju”, rekao je Jovanović i dodao da je bitno da su životi sačuvani, iako je izgubio sve što je u životu stekao. Istakao je da je arhiva sa krivičnim prijavama i tekstovima nekim čudom preživela požar. Pisao je, kaže, od kada se penzionisao, dosta tekstova o predsedniku Opštine Grocka Dragoljubu Simonoviću i protiv njega je podneo dve krivične prijave – za krađu i proneveru opštinskog novca za gasifikaciju na teritoriji Grocke. Navodi da je napisao mnogo tekstova i o nelegalnoj gradnji, o krađama novih železničkih pragova u vreme kada je Simonović bio direktor “Železnica”. Dodaje da je te pragove fotografisao ispred kuće Simonovića 2015. godine i da je on tada pokušao da ga ubije, udarajući ga velikim štapom u glavu. Jovanović kaže da je Simonovića zaustavila supruga, te da su kamere na Simonovićevoj kući snimile taj napad, ali da je policija tada tvrdila da snimak ne postoji i nije pokrenula krivičnu prijavu.

Napad na Jovanovića osudila je Medijska koalicija (NUNS, NDNV, ANEM, Lokal pres i AOM), zahtevajući od policije i tužilaštva “da najhitnije istraže ovaj monstruozni zločin koji je srećom završio bez ljudskih žrtava”. Takođe, Udruženje novinara Srbije pozvalo je policiju i tužilaštvo da hitno ispitaju sve okolnosti pod kojima je izgorela kuća novinara portala “Žig info”, da utvrde da li taj događaj ima veze sa poslom kojim se on bavi i da o tome obaveste javnost.