Redžep Tajip Erdogan / Foto: FoNet, Nenad Ðorđević

Turska: Tužilaštvo traži maksimalne kazne za novinare opozicionog lista

Tursko tužilaštvo zatražilo je juče maksimalne kazne za pet novinara opozicionog lista “Soču”, zbog pružanja pomoći organizaciji čiji je lider sveštenik Fetulah Gulen, koji živi u Sjedinjenim Američkim Državama.

Optuženi su kolumnisti Emin Čolasan i Nečati Dogru, kao i tri urednika, a kako se navodi, oni su svojim tekstovima podržavali Gulenovu organizaciju. Suđenje počinje 18. januara, javlja AP. Turska optužuje Gulena da stoji iza neuspelog puča 2016. godine i njegovu organizaciju tretira kao terorističku. Novinarski sindikat tvrdi da se u turskim zatvorima nalazi oko 145 novinara.

Podsetimo, početkom otktobra sud u Turskoj potvrdio je doživotne kazne zatvora za istaknutog novinara Ahmeta Altana i petoro drugih, koji su osuđeni u februaru zbog pomaganja zaverenicima u vojnom udaru. Doživotna robija znači da nemaju pravo na uslovno oslobađanje i ne mogu biti deo budućih odluka o amnestiji. Osuđeni su od početka negirali bilo kakvu umešanost u puč, a proglašeni su krivim za “pokušaj rušenja turskog ustavnog poretka” i članstvo u terorističkoj organizaciji. Suđenje su kritikovali aktivisti za odbranu slobode medija, a kada je u februaru doneta presuda “Reporteri bez granica” saopštili su je to “crni dan” za slobodu štampe u Turskoj. Inače, Turska je na 157. mestu od 180 zemalja u klasifikaciji slobode medija koju prave “Reporteri bez granica”. Navodi se da je nakon neuspelog puča turska vlada sprovela velike čistke, više od 50.000 ljudi je uhapšeno, a više od 140.000 otpušteno ili suspendovano s posla.