Johanes Han / Foto: FoNet/TV FoNet

Srbija otvorila dva nova poglavlja u pregovorima sa EU

Srbija je na Međuvladinoj konferenciji u Briselu otvorila dva nova poglavlja u pregovorima o članstvu sa EU, a kako je objasnio evropski komesar za pristupne pregovore Johanes Han došlo je do napretka u oblasti ekonomske i monetarne politike, što je obuhvaćeno poglavljem 17, i u statistici, što pokriva poglavlje 18.

“Napredak u ovim poljima je ključan za dalje strukturne reforme i ekonomski rast u Srbiji. Privredni rast u Srbije dobar, strukturne reforme sprovedene, ali se sada moraju i održati”, naglasio je Han, prenosi “Glas Amerike”. On je ocenio da domaći i strani investitori pažljivo prate razvoj u monetarnoj i ekonomskoj politici Srbije, a da strukturne reforme moraju biti podržane dobrom statistikom u zemlji. On je ocenio da će Evropska komisija i zemlje članice uvek podržavati otvaranje novih poglavlja ukoliko zemlja ispunjava reforme. “Ispunjavanje reformi u oblasti vladavine prava, fundamentalnih prava i dobrog upravljanja ostaju u srcu procesa proširenja. To su vrednosti EU koja je na njima zasnovana i to je nešto oko čega se ne pregovara”, naglasio je evropski komesar, dodajući da je Srbija pokazala i napredak u oblasti vladavine prava, jer svako pregovaračko poglavlje u sebi ima elemente koji se odnose na vladavinu prava. Za situaciju u odnosima Beograda i Prištine Han je naveo da je ponudio pomoć oko rešavanja trgovinskih pitanja. “Jasno je da je uvođenje taksi od 100 odsto na robu iz Srbije i BiH fundamentalno protiv slobodne trgovine i CEFTA i protiv duha regionalne trgovinske zone”, rekao je Han. Šefica EU diplomatije Federika Mogerini očekuje da će se dijalog Beograda i Prištine nastaviti i da će dovesti do pozitivnog ishoda. “Mi im nudimo podršku, prostor, savete, a na njima je da definišu agendu, brzinu i dubinu razgovora, uključujući ishod dijaloga”, poručila je Mogerini. Istakla je da će EU pozdraviti ono rešenje koje se na sveobuhvatan način bavi svim otvorenim pitanjima u okviru normalizacije odnosa, na pravno obavezujući način i na način koji poštuje principe međunarodnog prava i EU, a “to znači bez etničkih podela između zemalja”. Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je da su ova dva poglavlja važna, ali i da smatra da je Srbija mogla da otvori više poglavlja. “Mislim da smo imali značajne, suštinske rezultate u oblasti napretka u vladavini prava. Nismo nezadovoljni zato što smo rešeni da budemo uporni da budemo strpljivi. Ali, članstvo je cilj, a članstvo dolazi kroz proces evropskih integracija i to je ono za šta smo rešeni,” istakla je Joksimović.  U pristupnom procesu Srbija je do sada otvorila 16, a privremeno zatvorila dva, od 35 poglavlja.

Inače, juče je Crna Gora otvorila pretposlednje poglavlje u pristupnom procesu sa EU, otvaranjem poglavlja 27 koje se tiče životne sredine i klimatskih promena. Otvaranje poslednjeg poglavlja Crna Gora očekuje u martu.