Ramuš Haradinaj, premijer Kosova / Foto: FoNet

“Kosovo uvodi reciprocitet u probnim tablicama, carinskim dokumentima…”

Vlada Kosova će, kako se očekuje, vrlo brzo uspostaviti reciprocitet u odnosu na ponašanje Srbije u vezi sa probnim tablicama za vozila sa srpskom registracijom, zabranu robe stranih kompanija koje u Srbiji proizvode svetske brendove i neće priznavati druga dokumenta uključujući i uverenja za robu, piše prištinski portal “Gazetaexpress.com”.

“Predsednik Srbije Aleksandar Vučić imao je tačne informacije kada je najavio još tri mere koje će Kosovo preduzeti prema srpskoj državi”, navodi se u tekstu. Izvori ovog portala iz institucija Kosova potvrdili su da će prva mera biti uspostavljanje reciprociteta prema vozilima iz Srbije koja ulaze na Kosovo, odnosno, na njih će se odnositi ista mera koja se primenjuje prema kosovskim vozilima kada ulaze u Srbiju, tačnije imaće obavezu da postave probne tablice kada ulaze na Kosovo. Druga mera, prema istim izvorima, biće zabrana robe svetskih brendova koje do sada nisu bile obavezne da plate taksu od 100 odsto. “Neki od glavnih brendova informisali su nas da se Kosovo neće snabdevati iz fabrika u Srbiji. Isti će se proizvodi na Kosovo donositi iz fabrika u Makedoniji, Mađarskoj i drugih zemalja EU”, kaže izvor portala. Treća mera biće nepriznavanje uvoznih dokumenata, kao onih o kvalitetu proizvoda, i raznih drugih uverenja neophodnih za izvoz robe. Šef kabineta premijera Kosova Avni Arifi nije hteo da potvrdi ove mere, ali je izjavio da Vlada Kosova ima strategiju da se suprotstavi Srbiji koja, kako je istakao, pravi blokade za kosovske preduzetnike.

Podsetimo, Vlada Kosova prvo je donela odluku o uspostavljanju takse od 10 odsto za robu koja se uvozi iz Srbije i BiH da bi je kasnije povećala na 100 odsto. Kosovski premijer Ramuš Haradinaj izjavio je da će do ukidanja taksi doći kada Srbija bude priznala Kosovo.