Foto: Istinomer, Zoran Drekalović

Savet Evrope opet kritikuje Srbiju zbog zakona o nestalim bebama

Komitet ministara Saveta Evrope doneo je novu privremenu rezoluciju kojom se pozivaju vlasti u Srbiji da usvoje zakon za utvrđivanje činjenica o „nestalim bebama“ i time ispoštuju presudu Evropskog suda za ljudska prava donetu još 2013. godine.

Kako piše “Danas”, u privremenoj rezoluciji Komitet ministara je naveo da srpske vlasti, iako su bile u obavezi prethodnim rezolucijama, nisu usvojile zakon kojim bi se uspostavio mehanizam za pojedinačna obeštećenja svim roditeljima koji sumnjaju da su njihova deca nestala iz porodilišta u Srbiji. „Čvrsto ponavljamo poziv vlastima da preduzmu sve neophodne korake da se osigura da legislativni proces privedu kraju kao najviši prioritet“, navodi se u dokumentu. Iako je predsednica Skupštine Maja Gojković pre više od dva meseca obećala da će se pitanje nestalih beba razmatrati u parlamentu sredinom oktobra, o tome na sednicama nadležnog Odbora za pravosuđe nije bilo ni reči. Kako se ističe, “Danas” je u više navrata pokušavao da sazna od svih relevantnih institucija i predstavnika vlasti zašto se ponovo odlaže ova tema, ali bez rezultata. Inače, ministarka pravde Nela Kuburović u martu je izjavila da očekuje da će predlog zakona o nestalim bebama ući u skupštinsku proceduru u što kraćem roku i da će pred poslanicima biti narednih meseci.

Inače, Komitet ministara je u junu još jednom pozvao vlasti Srbije da stvore uslove za rešavanje svakog pojedinačnog slučaja i da do 1. oktobra obaveste Komitet o preduzetim merama. “Komitet ministara SE izražava žaljenje zato što vlasti Srbije još nisu usvojile mere za uspostavljanje mehanizma koji će omogućiti pojedinačna obeštećenja svim roditeljima čije su bebe nestale iz porodilišta u Srbiji“, saopšteno je tada. SE je tada izrazio zabrinutost zbog činjenice da još nije usvojen nacrt zakona koji treba da omogući izvršenje presude Evropskog suda za ljudska prava o nestalim bebama (Zorica Jovanović protiv Srbije), i pored upornih poziva ovog tela i garancija vlasti u Beogradu. U odluci se podseća da Srbija, prema članu 46. Evropske konvencije o ljudskim pravima, ima bezuslovnu obavezu da izvršava presude Suda u Strazburu. Rok za izvršenje presude bio je 9. oktobar 2014. godine.