Metju Palmer / Foto: FoNet, Zoran Mrđa

Palmer: Kremlj vidi unapređenje svojih interesa u regionu kroz sporove i nered

Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Metju Palmer rekao je da SAD podržavaju dijalog Beograda i Prištine i pozvao kosovske vlasti da ukinu takse na robu iz Srbije jer je to prepreka za dijalog.

On je u intervjuu za novinske agencije iz BiH rekao da SAD snažno podržavaju proces koji vodi EU za rešenje kosovskog pitanja i da žele da vide postizanje sporazuma Beograda i Prištine o potpunoj normalizaciji odnosa što bi, kako je rekao, otvorilo vrata za put ka EU, i Srbiji i Kosovu, prenosi Slobodna Evropa. “To bi doprinelo bezbednosnoj situaciji na Zapadnom Balkanu. Takvim sporazumom promovisali bi se stabilnost i mir u celom regionu”, rekao je američki zvaničnik zadužen za jugoistočnu Evropu. Palmer je pozvao kosovske vlasti na ukidanje odluke o uvođenju taksi od 100 odsto na robu iz Srbije i BiH, dodajući da SAD smatraju da to predstavlja prepreku u nastavku dijaloga. Ocenio je kao destabilizirajuću nameru Rusije da potkopa težnje zemalja regiona, ističući da to nanosi štetu regionalnom miru i stabilnosti. “SAD ne nameće zemljama Zapadnog Balkana šta treba da čine, ali naša vizija Balkana mnogo je bliža onome što su te zemlje izabrale za sebe. Ambicije zemalja za članstvo u EU i NATO moćan su pokretač promene”, rekao je Palmer, dodajući da se ovakav odnos SAD prema zemljama Zapadnog Balkana neće menjati, jer je “to konstantna politika SAD koju ambasadori sprovode u određenim zemljama bez obzira na promenu administracije”.

Na pitanje da li će izbor Milorada Dodika za člana Predsedništva BiH eventualno ugroziti aspiracije BiH ka evroatlantskim integracijama, Palmer je kazao da će SAD predano raditi sa svim članovima Predsedništva, uključujući i Dodika. “On i dalje ostaje pod sankcijama SAD, jer to što je postao član Predsedništva BiH nije jedan od kriterijuma za uklanjanje sankcija. Dodik zna šta se od njega očekuje kako bi sankcije bile uklonjene i želeli bismo da vidimo da on ide tim putem”, naveo je Palmer. Kazao je i da bi Makedonija mogla da uđe u NATO do proleća 2020. ako primeni sporazum s Grčkom o promeni imena u Republika Severna Makedonija, čime se rešava dugogodišnji spor dve zemlje. On je, međutim, izrazio zabrinutost zbog ruskog “štetnog uticaja” na Zapadnom Balanu, uključujući i napore da se podrije odluka Makedonije o stremljenju da postane članica NATO-a. “Kremlj vidi unapređenje svojih interesa u regionu kroz sporove, nepoverenje i nered”, rekao je Palmer i dodao da je Rusija pre svega usmerena ka promovisanju sopstvenih “vizija i ciljeva koje su sve više u suprotnosti” s ciljevima SAD.