Andreja Mladenović, februar 2018/FoNet/Beoinfo

“Crta”: Mladenović upozoren zbog zloupotrebe funkcije u kampanji

Agencija za borbu protiv korupcije izrekla je meru upozorenja pomoćniku gradonačelnika Andreji Mladenoviću zbog vođenja funkcionerske kampanje tokom beogradskih izbora, saopštila je juče organizacija “Crta”, na osnovu čije prijave je pokrenut postupak.

Naime, Mladenović je, napominje “Crta”, iskoristio svoju tadašnju funkciju zamenika gradonačelnika za promociju izborne liste na kojoj je bio kandidat. Agencija za borbu protiv korupciju je i nadležnom Prekršajnom sudu u Mladenovcu uputila zahtev za pokretanje prekršajnog postupka protiv Mladenovića. “Crta” je precizirala da je tokom izbornih procesa 2017. i 2018. godine podnela ukupno 26 prijava zbog funkcionerske kampanje i zloupotrebe javnih resursa, a da je ovo prvi put da je Agencija za borbu protiv korupcije pokrenula postupak i izrekla meru nekom funkcioneru.

“Crta” je podsetila da Mladenović, obilazeći radove na rekonstrukciji muzeja u Mladenovcu 12. februara ove  godine, nije istakao, a na šta je po zakonu obavezan, da li stavove iznosi u svojstvu zamenika gradonačelnika ili izborne liste na kojoj je kandidat. Programski direktor “Crte” Raša Nedeljkov pozdravio je odluku Agencije, ali ju je i pozvao da “pravovremeno pokreće postupke i izriče mere u toku samog izbornog ciklusa i time zaštiti interes javnosti”. “Iako su beogradski izbori odavno završeni i odluka Agencije zakasnela, ona je ipak važno upozorenje za sve javne funkcionere, da ne smeju tu funkciju da zloupotrebljavaju za stranačku promociju tokom izborne kampanje”, kazao je Nedeljkov.