Donald Tramp / Foto: FoNet/Xinhua

Bivši Trampov advokat priznao da je lagao o kontaktima predsednika SAD sa Rusima

Bivši advokat Donalda Trampa Majkl Koen postigao je dogovor o priznanju krivice sa specijalnim tužiocem Robertom Malerom i priznao da je Kongresu davao lažne izjave u istrazi o vezama Trampovog izbornog štaba i Rusije.

Tramp je negirao Koenove navode, a analitičari upozoravaju da je predsednik SAD u izuzetno komplikovanoj situaciji. Naime, Koen je u sredu u federalnom sudu u Njujorku priznao da je davao lažne izjave na svedočenju u Kongresu prošle godine o svojim kontaktima sa Rusima tokom kampanje za predsedničke izbore 2016. “Sada je pitanje šta je predsednik mogao da zna o tim kontaktima sa Rusima, što potpuno menja stvar”, kazao je analitičar Den Ejbrams, prenosi “Glas Amerike”. Koen je Trampov nekadašnji dugogodišnji lični advokat i jedan od najlojalnijih saradnika. Tokom ove godine Koen je priznao da je učestovao u kršenju zakona o finansiranju izborne kampanje kada je isplatio novac Stormi Danijels i Karen Mekdugal da ćute o aferama sa Trampom. Tada je tvrdio da je odan samo svojoj porodici i zemlji. Televizija ABC saznaje da je Koen proveo više od 70 sati sa Malerovim timom, da je odgovarao na pitanja o kontaktu Rusa i Trampovih saradnika tokom kampanje, kao i o detaljima Trampovih poslovnih veza sa Rusijom i nekretninama u Moskvi. Tramp tvrdi da Koen laže. “On je slabić, pokušava da dobije manju kaznu i onda laže o projektima za koje su svi znali da postoje”. Reagovale su i demokrate u Odboru za obaveštajna pitanja Predstavničkog doma. “To znači da je predsednik lagao kada je rekao da tokom kampanje nije imao poslovne veze sa Rusijom”, rekao je kongresmen Adam Šif. Koen je ranije isticao da je spreman da “primi metak umesto predsednika”, ali analitičari kažu da je to što je on kao predsednikov lični advokat sada glavni svedok u istrazi o Rusiji – najgora pravna noćna mora.

Inače, Tramp je juče otkazao sastanak sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, koji je trebalo da se održi na predstojećem samitu Grupe 20 u Argentini. Kao razlog za otkazivanje Tramp je naveo trenutnu krizu u Ukrajini. “S obzirom na činjenicu da Rusija nije vratila Ukrajini njene brodove i mornare, odlučio sam da je za sve umešane strane najbolje da otkažem svoj ranije zakazani sastanak u Argentini sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom. Nadam se da ćemo uskoro imati svrsishodan samit čim se ova situacija razreši!”, tvitovao je Tramp posle polaska na samit G20. On je trebalo da se sutra direktno sastane sa Putinom, a bilo je predviđeno da razgovaraju o kontroli naoružanja, bezbednosnim pitanjima, situaciji na Bliskom istoku i Severnoj Koreji.