Skup u opštini Stari grad / Foto: Istinomer, Z. Drekalović

Održan skup podrške karikaturistima i dnevnom listu “Danas”

Skup podrške karikaturistima Predragu Koraksiću Coraxu, Dušanu Petričiću i dnevnom listu “Danas”, održan je juče u prostorijama opštine Stari grad u centru Beograda.

Organizovala ga je grupa građana “Novi optimizam” koja okuplja umetnike, naučnike, preduzetnike, pronalazače i druge javne ličnosti. Skup pod nazivom “Solidarnost za Petričića, Coraxa i Danas” organizovan je u znak protesta zbog poruka koje karikaturistima i ovom listu upućivali funkcioneri Srpske napredne stranke, što je kulminiralo prošlonedeljnim zatvaranjem izložbe na kojoj su dvojica umetnika izlagala svoje karikature u beogradskoj opštini Lazarevac. U prostorijama opštine otvorena je izložba karikatura Koraksića i Petričića, koji su poručili da će se za slobodu govora i mišljenja “boriti do smrti”. Izložbu je otvorio karikaturista Marko Somborac, koji je pozvao predstavnike vlasti u Srbiji da umesto deklarativne podrške počnu “suštinski da se zalažu za slobodu mišljenja i govora”. Ocenio je da u Srbiji danas ima “puno uplašenih ljudi, poput direktorke biblioteke u Lazarevcu, koja je uklonila izložbu Koraksovih i Petričićevih karikatura”. A veliki broj novinara, umetnika, građana došao je u zgradu opštine Stari grad kako bi pružio podršku karikaturistima i da bi se usprotivili gušenju slobode govora, izražavanja i mišljenja. “Vladari retko umiru, ali ipak umiru, politički najčešće, pa se nadam da ćemo doprineti tome koliko god možemo”, kazao je Dušan Petričić.

Na skupu su govorili glavni i odgovorni urednik “Danasa” Dragoljub Draža Petrović, glavni urednik nedeljnika “NIN” Milan Ćulibrk, novinarke Danica Vučenić i Olja Bećković, pisci Filip David i Vida Ognjenović, reditelj Goran Marković, sociološkinja Vesna Pešić, dramaturškinja Borka Pavićević…