Foto: Istinomer, Zoran Drekalović

“Poništiti raspodelu novca medijskim projektima”

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja (NUNS, NDNV, ANEM, Lokal pres i AOM) pozvala je gradske vlasti Beograda da zbog očiglednih nezakonitosti hitno ponište rešenje o raspodeli 89,8 miliona dinara po konkursu za sufinansiranju medijskih projekata.

Istovremeno, Koalicija traži i da se ispita odgovornost članova “stručne” komisije koja je “ocenjivala“ projekte i predložila da se novac svih građana Beograda dodeli prorežimskim medijskim i preduzetničkim firmama, čak i medijima koji gotovo svakodnevno krše novinarsku etiku. Dodaju da su ove godine, članovi “stručne” komisije bili Katarina Filipović (predstavnica Udruženja radio stanica „RAB Srbija“), Petar Kočić (Društvo novinara Vojvodine), Miodrag Miljković (nezavisni stručnjak za medije), Marko Ivanić (Udruženje elektronskih medija „ComNet“) i Aleksandar Simić (Udruženje sportskih novinara Beograda). Nadležni organ Beograda nije objavio stručne biografije imenovanih kako bi javnost mogla da se uveri u njihovu stručnu komptentnost za obavljanje ovog ozbiljnog posla. „Aleksandar Simić je bio član komisije uprkos tome što se našao u očiglednom sukobu interesa, jer je zaposlen u ‘Studiju B’ kojem je za tri projekta ukupno dodeljeno čak 16,1 milion dinara, dok je firmama koje su, prema medijskim napisima, povezane sa ‘Studiom B’ pripalo bezmalo 20 miliona dinara. ‘Studio B’ je od juna 2018. u vlasništvu Saše Blagojevića, školskog druga Siniše Malog, bivšeg gradonačelnika Beograda i aktuelnog ministra finansija u Vladi Srbije. Blagojević je uz to vlasnik i tabloida ‘Alo’ kojem je na konkursu Beograda dodeljeno šest miliona dinara za projekat ‘Beogradska rubrika u dnevnom izdanju lista Alo’, čime se ne sufinansira medijski projekat već redovna rubrika medija, što je, takođe, nezakonito“, ističe se u saopštenju. Kako se dodaje, “Nezavisna” komisija je, pored pobrojanih neregularnosti, odlučila da sa po šest miliona dinara novčano podrži i projekte listova “Srpski telegraf” i “Informer”, rekordera po kršenju novinarskog kodeksa u praksi Saveta za štampu, koji, naglašava se, ne bi smeli ni da budu u konkurenciji za sufinansiranje javnog interesa novcem građana Beograda. Komisija je odbacila projekte dnevnika “Danas”, nedeljnika “Novi magazin”, Udruženja “Eutopija” osnivača portala “Pištaljka”, Medija centra, Udruženja potrošača… sa šturim i neuverljivim obrazloženjem da se projektom “ne ostvaruje cilj javnog interesa u javnom informisanju”. Prema mišljenju komisije, za javni interes su nevažne čak i teme kao što su društvena briga o starijoj populaciji, problemi nasilja u sportu, istraživanje korupcije i sukoba interesa u organima Beograda ili briga o zdravlju građana, napominje se u saopštenju. Kako podsećaju ova udruženja, od 2015. godine, kada je započeo zakonom uspostavljen proces sufinansiranja medijskih sadržaja, odluke o raspodeli po konkursima Beograda privlače posebnu pažnju zbog redovnih nezakonitosti i neregularnosti, a posebno zbog neskrivenog favorizovanja medija koji umesto javnom interesu služe propagandi i političkoj promociji vlasti.

A Udruženje novinara Srbije (UNS) uputilo je protest Gradu Beogradu što, treću godinu zaredom, u komisiju za izbor medijskih projekata nije imenovao predstavnike reprezentativnih novinarskih i medijskih udruženja, niti javnosti poznate medijske stručnjake. To udruženje traži od Grada da objavi biografije predloženih i izabranih članova komisija, kao i njihove predlagače, kako bi javnost imala uvid u to ko je predložen, a ko izabran da odlučuje o trošenju novca građana za medijske sadržaje koji bi trebalo da budu u njihovom interesu.