Vučić i Dačić / Foto: FoNet, Zoran Mrđa

Kosovo nije primljeno u Interpol

Nakon dva kruga glasanja na Generalnoj skupštini Interpola na zasedanju u Dubaiju, Kosovo nije primljeno u članstvo u ovoj međunarodnoj policijskoj organizaciji.

U prvom krugu članstvo Kosova podržalo je 76 država, protiv je bilo 56, a 22 zemlje su bile uzdržane. U drugom krugu Kosovo je dobilo podršku 68 država, 51 država je bila protiv, a 16 zemalja je bilo uzdržano. Za prijem nove članice potrebna je dvotrećinska večina. Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović napisao je kratko na Tviteru: “Pobeda”, dok je ministar spoljnih poslova Kosova Bedžet Pacoli izjavio da je ovakvom odlukom “u suštini pobedilo zlo”, a ne Kosovo niti Srbija. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Predsedništvu Srbije obratio se javnosti zajedno sa šefom diplomatije Ivicom Dačićem. “Ovo govori da je Srbija osnažila svoju poziciju, ali ne smemo da budemo euforični”, rekao je Vučić, dodajući da je ovo uspeh male, prkosne i ponosne zemlje, “koja ne sme svoju budućnost da zasniva na prkosu i inatu, već na racionalnom pristupu i koja mora da želi kompromis. I koja ne sme ovu priliku da iskoristi ni da ponižava ni da nipodaštva prištinsku stranu”. Vučić je zahvalio onima koji su Srbiju podržavali i onima koji su je, kako je rekao, potcenjivali. A ministar Dačić kazao je da je ovo pokazalo da ništa ne može da se uradi bez dogovora sa Srbijom. “Ja sam im rekao da se ne prijavljuju (za Interpol), da se ne brukaju. Hteo sam da ih zaštitim od sramote. Pa sada neka objasne narodu jesmo li lagali kada smo govorili da su zemlje povlačile priznanja. Gde je taj spisak od 116 zemalja koje su ih priznale?”, rekao je Dačić. Istakao je da je Kosovu nedostajalo 36 glasova. “Pa nije im ni (austrijski premijer Sebastijan) Kurc pomogao. Kurc i Tači su slavili! E, pa tako su i prošli. Preko koga su hteli u Interpol, tako su i prošli. A i inače sam Kurcu rekao: ‘Ti si, bre, pametan čovek. Pa koja budala je na strani gubitnika?'”, rekao je Dačić “Što se mene tiče, oni su doživeli debakl”, konstatovao je Dačić. Nakon Dačićevog obraćanja Vučić je rekao da hoće u drugačijem tonu da uputi poziv Albancima. “Ja želim da oni ovo ne dožive kao debakl i veliki poraz, već kao malo otrežnjenje i da razumeju da svet više nije unipolaran i da je rešenju u razgovoru i dogovoru sa Beogradom, a ne tako što će neko Srbiji da nameće rešnje”, poručio je Vučić. Ambasador SAD u Beogradu Kajl Skat izjavio je da je šteta što Kosovo nije primljeno u Interpol, dodajući da je to organizacija koja podrazumeva saradnju policija što je kako je rekao, “važno u borbi protiv kriminala”.

Kako navodi Radio Slobodna Evropa, Vlada Kosova izrazila je “duboko razočaranje” što Kosovo nije postalo članica Interpola i za to optužila “agresivnu kampanju Vlade Srbije”, dodajući da glasanje protiv Kosova ide na ruku kriminalu i kriminalcima i da zbog toga niko ne treba da bude srećan. “Republika Srbija je divljom kampanjom još jednom pokazala svoj karakter prema Kosovu i protiv ideje normalizacije odnosa sa Kosovom, šta više u slučaju kada je članstvo bilo tehničko, a ne političko pitanje”, navodi se u saopštenju. Vlada Kosova se zahvalila onima koji su glasali i trudili se da pomognu Kosovu u ovom procesu i dodala da će nastaviti sa konsolidacijom institucija i da će u bliskoj budućnosti biti punopravna članica Interpola. Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je da neučlanjenjem Kosova u Interpol nema pobednika, već samo gubitnika i ponovo pozvao političke predstavnike na Kosovu da postignu konsenzus o završnoj fazi dijaloga sa Srbijom kako bi se postigao konačan dogovor o priznavanju i normalizaciju odnosa. “Sa ishodom glasanja o članstvu Kosova u Interpolu svi gubimo”, saopštila je Ambasada SAD u Prištini, a Ambasada Velike Britanije u Prištini ocenila je da je odluka Generalne skupštine Interpola razočaravajuća. Portparolka visoke predstavnice EU Maja Kocijančič saopštila je da EU očekuje od Srbije i Kosova da se brzo posvete dijalogu, s obzirom na direktnu vezu između normalizacije odnosa i težnji obeju strana ka EU integracijama.

Inače, predlog za glasanje o članstvu Kosova u Interpolu stigao je na dnevni red pošto je odbijen zahtev Kine, Španije, Kipra, Argentine, Surinama i Srbije da se to pitanje izostavi. Srbija se oštro protivila članstvu Kosova u Interpolu i vodila kampanju protiv prijema. Kosovo je do sada dva puta podnosilo zahtev za članstvo – 2015. i 2016. godine. U međuvremenu je Interpol saopštio da su pacifičke držve Kiribati i Vanuatu primljene u tu organizaciju. Prijemom te dve zemlje svetska policijska organizacija sada ima 194 članice.