Erdogan i Putin / Foto: FoNet, ALEXEY NIKOLSKY

Putin i Erdogan obeležili završetak ključne faze gasovoda “Turski tok”

Predsednici Rusije i Turske Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan zajedno su obeležili završetak izgradnje ključne faze gasovoda “Turski tok” koji povezuje dve zemlje.

Na manifestaciji u Istanbulu Erdogan je objavio da je postavljanjem dva parelelna kraka u Crnom moru, na dubini od dva kilometra, završen podmorski deo “Turskog toka” i da je počela poslednja faza, kako je rekao, “istorijskog projekta”. Očekuje se da će gasovod snabdevati ruskim gasom Tursku i evropsko tržište. Kroz dva kraka u Crnom moru, dužine 930 kilometara, proći će 31,5 milijardi kubnih metara prirodnog gasa godišnje. Putin je rekao da prisustvuje “veoma važnom događaju koji je jasna demonstracija partnerstva i saradnje” dve zemlje u realizaciji najsloženijih projekata. “Implementacija projekata kao što je ovaj dobar je primer sposobnosti da se bori za sopstvene nacionalne interese”, rekao je Putin. Pošto je objavio da će “Turski tok” početi s radom naredne godine, Erdogan je naveo da dve zemlje teže dugoročnoj saradnji i da njihov odnos ne diktiraju “nametanja drugih zemalja”. “Turska će biti u mogućnosti da zadovolji sopstvenu, ali i tražnju evropskih zemalja za prirodnim gasom bez izlaganja tranzitnim rizicima”, kazao je Erdogan.
Turska zavisi od uvoza energenata, a Rusija je njen glavni snabdevač prirodnim gasom. Ankara je prošle godine kupila od Moskve 28 milijardi kubnih metara prirodnog gasa. Taj gas se trenutno transportuje drugim krakom u Crnom moru i kopnenim putem kroz Ukrajinu koja je u konfliktu s Rusijom.