Nikola Gruevski / Foto: FoNet, Zoran Mrđa

Zaev: Gruevski da kaže da li je prebegao ili je kidnapovan

Makedonski premijer Zoran Zaev pozvao je poslanika i bivšeg premijera Nikolu Gruevskog, ali i Mađarsku da kažu da li je on dobrovoljno prebegao u tu zemlju ili je kidnapovan.

Zaev je rekao da je jedno jasno – da je Gruevski pobegao preko Albanije i Crne Gore mađarskim diplomatskim vozilom i da nema dileme da je u Budimpešti. “Javno postavljam pitanje, znajući kako su se dešavale stvari, da li je Gruevski dobrovoljno napustio Makedoniju pre izdavanja naredbe za privođenje ili je možda bio kidnapovan? Očekujem da Gruevski i Mađarska odgovore, jer tu se otvaraju i druga pitanja i u pogledu prava na azil i nekih drugih okolnosti”, rekao je Zaev, dodajući da Gruevski “laže da mu je u Makedoniji bio ugrožen život”. Zaev je kazao da Makedonija očekuje da odbegli bivši premijer, koji je osuđen na dvogodišnju zatvorsku kaznu, bude vraćen da odsluži kaznu, kao i da Mađarska poštuje međunarodno pravo i da “prijateljstvo dokaže time što će vratiti Gruevskog”. “Uveravam građane da ćemo uraditi sve što je u našoj nadležnosti da Gruevski bude izručen i da odsluži kaznu u Makedoniji. Nećemo stati dok se to ne desi”, rekao je makedonski premijer, dodajući da će svi postupci biti vođeni pažljivo da se na naruši prijateljstvo s Mađarskom. Zaev je dodao da su u Makedoniji policija i tužilaštvo otvorili istragu i da će o tome biti obaveštena i EU. Naglasio je da Makedonija očekuje saradnju zemalja članica i, pre svega, poštovanje međunarodnog prava. Zaev je ocenio da je Gruevski bekstvom u Mađarsku priznao da je kriv za delo za koje je osuđen – za nezakonitu nabavku luksuznog “mercedesa” u vreme dok je bio premijer.

A mediji u Crnoj Gori navode da je Gruevski  u Mađarsku otišao preko Crne Gore i Srbije. Potvrdu te vesti dobila je i agencija “Beta” u diplomatskim krugovima. Gruevski je u Crnu Goru iz Albanije ušao sa makedonskom ličnom kartom, potvrđeno je “Beti”. Inače, građanima Makedonije nisu potrebni pasoši za ulazak u Crnu Goru, a za Gruevskim u tom trenutku, kako je saopšteno, nije bila raspisana poternica. Prema pisanju podgoričkih “Vijesti”, Gruevski je u Crnu Goru ušao 11. novembra u 19.19 preko graničkog prelaza Božaj, a u 22.16 istog dana izašao je iz te zemlje na graničnom prelazu Dobrakovo, sa Srbijom. Kako se navodi, kad je Gruevski ulazio u Crnu Goru, s njim su bili nosioci mađarskih diplomatskih pasoša, Kulsar Antal i Varsalvai Šaba, a prilikom ulaska u Srbiju, Časar Jozef Zoltan i Feleđazi Šaba, takođe nosioci diplomatskog pasoša Mađarske.