Paulin Ades-Mevel / Foto: FoNet/Medija centar

“Stanje u medijima u Srbiji najgore na Balkanu”

Stanje u medijima i govor mržnje u Srbiji najgori su u poređenju sa svim zemljama Balkana, rekla je Paulin Ades-Mevel iz organizacije “Reporteri bez granica” (RSF).

Ona je za “Danas” kazala da je to jedan od zaključaka RSF, nakon sastanka sa predstavnicima srodnih međunarodnih organizacija. “Imala sam sastanke sa najvišim predstavnicima organizacija koje rade na slobodi medija i složili smo se da je situacija u medijima u Srbiji mnogo gora nego u drugim balkanskim zemljama. Nivo govora mržnje je zabrinjavajući, a ponižavanje novinara je sve češće i mi to moramo da osudimo”, kazala je Ades-Mevel. Prema njenim rečima, na sastanku je jedna od tema bila i karikatura sa likom Adolfa Hitlera koju je “Danas” objavio. “Iako predsednik Vučić tvrdi da je karikatura na naslovnoj strani ‘Danasa’ primer slobode govora, da on to poštuje, da se zalaže za slobodu medija i vladavinu prava, nažalost ne prođe ni jedna jedina sedmica da neko od novinara u Srbiji nije uvređen, napadnut ili ponižen od strane državnih zvaničnika i predstavnika vlasti”, ocenila je Ades-Mevel. Dodala je da osuđuje način na koji su na karikaturu reagovali predstavnici vlasti, uključujući i saopštenje Ministarstva kulture i informisanja. “Pripremamo komentar i za evropskog komesara Johanesa Hana, i osuđujemo način na koji su reagovale vlasti u Srbiji, kao i saopštenje koje je dalo Ministarstvo kulture i informisanja. To ćemo naglasiti i u budućim izveštajima o medijima u Srbiji”, kazala je Ades-Mevel, podsećajući da se Ministarstvo kulture nije oglasilo da osudi naslovnu stranu “Ilustrovane Politike” kojoj su meta bili nezavisni mediji, dok reaguje drugačije kada je u pitanju “Danas”. „Osuđujemo takvu vrstu dvostrukih standarda i reakcija prema medijima. Čini se da su reagovali u slučaju ‘Danasa’ samo zato što je naslovna strana bila protiv Vučićevog režima, iako se on na karikaturi nigde ne vidi. Osim što je njihova reakcija bila ekstremna i nasilna, ne smemo zaboraviti da su predstavnici vlasti ti koji su prvi poredili pisanje ‘Danasa’ sa Gebelsom i Hitlerom, što je nepovezano sa stvarnošću, sramno i za svaku osudu”, istakla je Ades-Mevel.

Takođe, ona je osudila napad na novinarku Ljiljanu Smajlović i ocenila da ne postoji razlog zbog koga bi ona bila medijski napadana. “Iako je reč o kontroverznom novinaru ne postoji razlog zbog kog bi ona bila napadana. Veoma je važno da se shvati da RSF brani i podržava sve novinare koji se suočavaju sa takvom vrstom problema bez obzira na to gde se oni nalaze, sve dok se ponašaju u skladu sa svojom profesijom i etikom koja se od novinara očekuje”, rekla je za Radio Slobodna Evropa Ades-Mevel. “Ilustrovana politika” je na pet stranica objavila tekst Gorana Kozića o Ljiljani Smajlović pod naslovom “Antiratni profiter”.