Vučić, Mogerini, Tači / Foto: FoNet/TV FoNet

“Koha”: Nemačka sprečava sporazum između Srbije i Kosova

Najveća prepreka postizanju sporazuma, koji predviđa razmenu teritorija, jeste snažno protivljenje Nemačke, rekli su za prištinski list “Koha” zapadni izvori.

Uz napomenu da se toj ideji protive i neke druge zapadne zemlje, među kojima je i Velika Britanija, zapadne diplomate navode da je veliki problem i to što ona nema podršku u većini političkih partija na Kosovu. Zbog toga Zapad sada želi da Kosovo i Srbija usaglase sporazum na drugim osnovama, koji bi bio prihvaćen u oba naroda. “Shvatili smo da nije dovoljno da jedino Hašim Tači potpiše takav sporazum, jer vidimo da on nema dovoljnu podršku za to”, rekao je jedan neimenovani zapadni diplomata za “Kohu”. List prenosi reči tog diplomate da se pre nekoliko meseci verovalo da bi sporazum Tačija i Vučića mogao da bude predstavljen u Parizu, za vreme obeležavanja stogodišnjice primirja u Prvom svetskom ratu, a svečano bi bio potpisan nakoliko meseci kasnije u Briselu. Iako je to otpalo zbog snažnog protivljenja na Kosovu i u Berlinu, od tog sporazuma se još nije odustalo, rekao je taj diplomata za “Kohu”. Premijerka Srbije Ana Brnabić, koja bi, kako javlja RTS, danas u Berlinu trebalo da se sastane sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, izjavila je da Nemačka i Srbija imaju potpuno različita mišljenja o Kosovu i o tome kako bi moglo da se dođe do dugoročne normalizacije odnosa Beograda i Prištine. “Ali, zbog svega što je Nemačka uradila kao podrška Srbiji i zbog toga koliko nemačke kompanije znače za srpsku ekonomiju, a zapošljavaju sada više od 50.000 ljudi, kada se Srbija i Nemačka ne slažu oko bilo kog pitanja mi to pažljivo slušamo i ne uzimamo to za zlo. Zbog svega toga mi ćemo pokušati da vam objasnimo naše razloge i logiku zašto mislimo da normalizacija treba da izgleda malo drugačije nego što to misli Nemačka i svakako ćemo čuvati partnerstvo koje smo uspeli da izgradimo u proteklih 18 godina”, naglasila je Brnabić.

A predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je na Mirovnom forumu u Parizu da je pomirenje sa Srbijom teško, ali nije nemoguće, prenela je RTK. On je istakao da “na našem prostoru nijedna generacija do sada nije bila pošteđena rata”, zbog čega bi trebalo uraditi sve da se to ne dogodi i narednoj generaciji. “Za Kosovo je status kvo veoma opasan i ne bismo smeli da čekamo da se sukob sa Srbijom prenese i na narednu generaciju”, rekao je Tači i upitao ko bi želeo da razmišlja o dugoročnim posledicama nepostizanja sporazuma sa Srbijom. “Posledice bi bile novi ratovi, tragedije i jačanje populizma i nacionalizma i zato mislim da narednu generaciju ne bismo smeli dočekati bez istorijskog mirovnog sporazuma sa Srbijom”, poručio je Tači, koji je objavio da se u Parizu po prvi put susreo sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, s kojim je razgovarao o procesu normalizacije odnosa s Beogradom. “Dijalog o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije je mogućnost postizanja sveobuhvatnog pravno obavezujućeg sporazuma i bio je u fokusu našeg razgovora. U vezi s ovim pitanjem predsednik Putin je bio jasan: ‘U slučaju da vi (Beograd i Priština) postignete mirovni sporazum, Rusija će podržati taj sporazum”, napisao je Tači na “Fejsbuku”.