Foto: Pixabay.com

Borbu protiv sajber kriminala podržalo 50 zemalja, ali ne i Rusija, SAD i Kina

Borbu protiv kriminalnih aktivnosti na internetu, među kojima i mešanje u izbore i širenje govora mržnje, podržalo je oko 50 zemalja i 150 tehnoloških kompanija, ali to nisu učinile SAD, Rusija i Kina.

Kako je prenela agencija AP, na spisku tih država su, između ostalih, zemlje Evropske unije, Japan i Kanada, kao i tehnološki giganti “Fejsbuk”, “Gugl” i “Majkrosoft”. Incijativu je pokrenula Francuska s dokumentom Pariski apel za “poverenje i bezbednost sajber prostora” ,u kojem se poziva na pregovore o međunarodnom ponašanju na internetu, ističe “Frans pres”. “Odlučni smo da zajednički reagujemo kako bismo sprečili nedozvoljene aktivnosti koje stvaraju velike štete”, navodi se u tekstu i dodaje da je jedini način zajednički rad vlada, tehnoloških grupa i predstavnika civilnog društva.

Tekst je predstavio francuski predsednik Emanuel Makron u sedištu Organizacije UN za obrazovanje, nauku i kulturu (Unesko) na početku međunarodnog foruma o vladanju na internetu, na kojem učestvuje i generalni sekretar UN Antonio Gutereš.