Antonio Gutereš / Foto: FoNet/UN Foto

Gutereš u izveštaju: Ohrabren sam odlučnošću Vučića i Tačija

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš pozdravio je nastavak angažovanja lidera u Beogradu i Prištini u dijalogu pod okriljem EU za normalizaciju odnosa.

On je u poslednjem izveštaju o Kosovu naveo da je svestan izazova sa kojima se sreću lideri u Beogradu i Prištini. Ističe se da su u obuhvaćenom periodu predsednici Srbije i Kosova, Aleksandar Vučić i Hašim Tači, uveli ideju razgraničenja u okviru napora da se postigne sveobuhvatan sporazum o normalizaciji odnosa. “I dalje sam ohrabren njihovom odlučnošću i posvećenošću u rešavanju otvorenih pitanja kroz dijalog i pozivam na veću uključenost svih segmenata društva s obe strane”, naveo je generalni sekretar UN u izveštaju za period od 16. jula do 15. oktobra. On je ocenio da evropska perspektiva nastavlja da bude ključna za konsolidovanje mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu i pozdravio nastavak podrške i angažovanja EU, preko strategije Evropske komisije za Zapadni Balkan i posredovanja u dijalogu. Gutereš je izrazio zabrinutost zbog tenzija u vezi s aktivnostima izgradnje u specijalnim zaštićenim zonama i pozvao nadležne da ispune svoju obavezu zaštite verskog nasleđa. U izveštaju je navedeno da je premijer Kosova Ramuš Haradinaj predložio zakon o transformaciji Kosovskih bezbednosnih snaga u vojsku, što je podržao Tači koji je pozvao na bližu saradnju s međunarodnom zajednicom po tom pitanju, dok su se srpske vlasti i Srpska lista oštro usprotivile.

Guterešov izveštaj trebalo bi da se razmatra na sednici Saveta bezbednosti UN 14. novembra. Prethodni izveštaj o radu Unmika trebalo je da bude razmatran u avgustu, ali je tada Savetom bezbednosti UN predsedavala Velika Britanija koja se kao i većina zapadnih zemalja zalaže za proređivanje sednica o Kosovu, čemu se protive Srbija i Rusija. U septembru su Savetom bezbednosti predsedavale SAD koje su takođe za promenu formata, dok je u oktobru predsedavajuća bila Bolivija koja nije priznala nezavisnost Kosova. U novembru je predsedavanje Savetom bezbednosti UN preuzela Kina. Prvi ovomesečni sastanak Saveta bezbednosti bio je posvećen konsultacijama o programu rada.