Protest penzionera, 30. oktobar / Foto: FoNet, A. Levajković

USPS: Zbog nevraćanja otetog dela penzija idemo u Strazbur

Penzioneri Srbije će zaštitu svojih prava tražiti od Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, jer vlast u Srbiji ne želi da razgovara o vraćanju “otetog dela penzije”.

To je juče u Kragujevcu kazao predsednik Udruženja sindikata penzionera Srbije (USPS) Mihailo Radović. “Poznato je da se Strazburu možemo obratiti tek kada iskoristimo sve nadležne institucije u Srbiji, pa nas zbog toga koče. Našu drugu inicijativu za poništenje protivustavnog zakona o privremenom umanjenju penzija, podnetu 2016, Ustavni sud Srbije ne rešava, jer ne sme. I sada jednostavno ćute”, rekao je Radović. On je istakao da Ustavni sud na dve podnete inicijative ne odgovara već pet godina, da se ne bi stekli proceduralni uslovi za obraćanje penzionera sudu u Strazburu. Potpredsednik Udruženja za ustavno-pravna pitanja Zoran Ivošević kazao je da je Zakon o privremenom uređivanju isplate penzija “uneredio” isplatu penzija u Srbiji, i da je Ustavni sud vrlo brzo mogao da ga oceni neustavnim. Ivošević je rekao da je Ustavni sud oklevao i zbog toga zaslužio ime “zaustavni sud”, a pošto je pokazao i da je pod uticajem politike, postao je i “zauzdani sud”. Prema njegovim rečima, iako je nedavno ukinut Zakon o privremenom umanjenju penzija, “oduzeti deo penzije ipak neće biti vraćen, jer je ostao član 3 iz poništenog zakona, koji potvrđuje da je ta isplata bila konačna”. “Očekujemo da ćemo dobiti pravo na sudu u Strazburu. Tek tada će penzije moći da budu vraćene u punom iznosu”, rekao je Ivošević. Narodni poslanik Pokreta centra Vladimir Đurić smatra da je jedino pošteno da se sve oduzeto smatra pozajmicom i da svaki dinar od penzija “u rukama vlasti” bude penzionerima vraćen s kamatom za sve vreme trajanja umanjenja penzija. Rekao je da se radi o iznosu od oko 100 milijardi dinara. “Mi smo predožili zakon kojim bi se sva ta umanjenja okamatila sa tri odsto godišnje, do 31. decembra 2018. Tako izračunata masa novca treba da se proglasi javnim dugom i da se emituju obveznice s rokom dospeća od pet godina. Umanjenja penzija bi se isplaćivala u 10 šestomesečnih rata. Praktično bi se 31. decembra 2023. isplatila poslednja rata javnog duga države prema penzionerima”, rekao je Đurić, dodajući da je po tom modelu vraćana stara devizna štednja.

Inače, USPS za Šumadijski okrug u Kragujevcu je održalo tribinu o načinu da penzioneri sudskim putem izdejstvuju da im se nadoknadi šteta usled primene zakona kojim su u poslednje četiri godine bile umanjene penzije veće od 25.000 dinara.