Foto: FoNet/Red Communication d.o.o.

“Telekom ne može da bude vlasnik medija”

Predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) Nedim Sejdinović izjavio je da “nekoliko vrsta zloupotrebe” može biti posledica ugovora “Telekoma Srbije” o kupovini kablovskog operatera “Kopernikus”.

“Telekom tvrdi da nije kupio Televiziju ‘Kopernikus’, nego samo kablovski sistem. No, ako je to i tačno, na neka pitanja valja dobiti odgovor”, rekao je Sejdinović agenciji “Beta”. Po njegovim rečima, najvažnije pitanje koje se postavlja je distribucija medijskog sadržaja. “Sami znamo koliko je već problema bilo u toj oblasti, i smatram da je veoma opasno da država kontroliše značajan procenat distributivnih kanala, jer na taj način stvara nelojalnu konkurenciju, i potencijalno ugrožava slobodu medija. Takođe, postavlja se pitanje zašto je ‘Kopernikus’ plaćen toliko koliko je plaćen, da li je zaista toliko i vredeo, odnosno da li je u pitanju svojevrsno ‘pranje novca’ “, naveo je Sejdinović. Podsetio je da Zakon o javnom informisanju i medijima zabranjuje državi na svim nivoima, kao i preduzećima, ustanovama i drugim pravnim licima koji su u celini ili delu u državnoj svojini, da posredno ili neposredno budu osnivači medija. “Prema tome, ‘Telekom’ ne može da bude vlasnik medija ni po sadašnjim zakonima, a siguran sam ni po onima koji će proizaći iz medijske strategije koja je u izradi”, rekao je Sejdinović. Nažalost, istakao je, “već duže vreme u stručnoj javnosti govori se o tome da će sadašnji protivzakonit položaj ‘Tanjuga’ biti zamenjen drugim koji će biti takođe suprotan zakonu, a to je da će on doći pod okrilje ‘Telekoma’. Takođe, trebalo bi proveriti informacije o vlasništvu ili planovima ‘Telekoma’ da bude vlasnik i drugih medija”, rekao je Sejdinović.

I profesor Fakulteta političkih nauka Rade Veljanovski ocenio je da je odluka “Telekoma” u suprotnosti sa idejom izlaska države iz vlasništva u medijima, ali i u suprotnosti sa Zakonom o javnom informisanju.Veljanovski je za “Betu” izjavio da je prekršen i standard koji važi u razvijenim demokratijama po kojem vlasnici kablovskih mreža ne treba da budu i vlasnici medija. “Što se tiče cene, ona je prevelika. Neko hoće da državnim novcem namiri vlasnika. To je partijska stvar, da neko iz SNS dobije velike pare od države”, ocenio je Veljanovski. S druge strane, ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić smatra da je odluka “Telekoma” dobar poslovni potez čiji je cilj da se „poveća vrednost kompanije“, istakavši da veruje da će država objaviti podatke o tome koliko je novca dato za kupovinu tog kablovskog operatora. Podsetimo, BIRN je objavio da je “Kopernikus” plaćen oko 200 miliona evra, što je 1.000 evra po korisniku, jer taj lokalni internet i TV distributer ima 200.000 korisnika.