Vučić na sednici Vlade Srbije / Foto: FoNet, Zoran Mrđa

“Blic”: Vučić najavio smene direktora javnih preduzeća

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić žestoko je kritikovao rad pojedinih ministarstava i najavio smenu direktora javnih preduzeća, na sednici Vlade Srbije koja je održana sa predstavnicima Srba sa Kosova, piše “Blic”.

Kako list navodi, predmet tih kritika bilo je nazadovanje Srbije na “Duing biznis” listi, koja rangira zemlje po lakoći poslovanja, a ove godine Srbija je u izveštaju Svetske banke bila na 48. mestu, odnosno pet mesta slabije rangirana nego prošle godine. Izvori tog lista naveli su da je Vučić veoma žestoko kritikovao pojedina ministarstva i javna preduzeća i naveo da nije zadovoljan aktivnostima i radom nekih sektora u ministarstvima energetike i privrede, kao i da je ocenio da je posao oko liste morao da se uradi mnogo brže i bolje. Reč je, dodaje list, pre svega o brzini dobijanja priključka za električnu energiju i o tome da Zakon o stečaju nije kako treba odgovorio na probleme koji se tiču rešavanja bankrota. Vučić je, navodno, rekao i da je ministarka Zorana Mihajlović morala da se bavi pitanjem te liste i da bude posvećenija tom problemu.

Podsetimo, krajem jula 2014, na svečanoj sednici Vlade Srbije u Nišu, smenjeno je sedam direktora javnih preduzeća, a tadašnji premijer Aleksandar Vučić rekao je da je to samo početak promena, najavljujući da će 70 odsto menadžmenta u javnim preduzećima biti promenjeno do kraja avgusta. Međutim, to je ostalo jedno od neispunjenih obećanja Aleksandra Vučića. Takođe, početkom januara 2016, Vučić je ponovo najavio smenu direktora javnih preduzeća, ali ni do nje nije došlo. “Premijer Aleksandar Vučić kaže da će svi direktori javnih preduzeća koji dobro rade ostati na tim mestima, a oni koji nisu ispunili očekivanja biće smenjeni. Na opasku voditelja TV Pink da ih onda smeni već na prvoj sednici Vlade, premijer je odgovorio: – Pa, smeniću ih.” (Tanjug, 7. 1. 2016. godine). Prema navodima “Blica”, Vučić i sa funkcije predsednika Srbije, iako to nije u njegovoj nadležnosti, ponovo najavljuje smenu direktora javnih preduzeća.