Donald Tramp / Foto: FoNet/Xinhua

Tramp: Uvek želim da kažem istinu, zaista pokušavam

Predsednik SAD Donald Tramp izjavio je da pokušava da kaže istinu kad god može, bez obzira na način na koji ga opisuju mediji.

“Uvek želim da kažem istinu. Kad mogu, kažem istinu. Ponekad se desi nešto drugačije ili neka promena, ali volim da uvek budem iskren”, rekao je Tramp američkoj televizijskoj mreži ABC i dodao: “Pokušavam, zaista pokušavam”. Komentarišući stalne kritike medija i političkih protivnika da ne govori istinu i da izvrće činjenice, Tramp je izjavio da to nije tačno. “Ponekad se desi da nešto bude drugačije, ili dođe do neke promene, ali uvek volim da kažem istinu”, rekao je Tramp.

Otkako je ušao u Belu kući, mnogi američki mediji, uključujući “Njujork tajms”, “Vašington post” i “Politifakt”, vode spisak Trampovih izgovorenih neistina. Najažurniji je “Politifakt”, čiji je vlasnik neprofitni Institut “Pointer”, koji već ima 11 stranica lažnih podataka i činjenica koje je Tramp izgovorio. Kako ističe “Frans pres”, Trampovi saradnici često su u neprilici, jer on ume da daje iznenadne izjave, koje postanu glavne teme u medijima. Kako se ističe, američkom predsedniku se dešava i da preteruje, č6da pogreši ili ne potkrepi izjavu činjenicama. “Vašington post” je pokrenuo projekat u pokušaju da identifikuje Trampove greške u izjavama, a prema poslednjem prebrojavanju u septembru, bilo ih je oko 5.000.