Rodoljub Šabić / Foto: Istinomer, Zoran Drekalović

Poverenik pokrenuo postupak zbog biometrijske fotografije objavljene na Tviteru

Služba Poverenika za slobodan pristup informacijama od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti pokrenula je postupak nadzora u Ministarstvu unutrašnjih poslova zbog objavljivanja biometrijske fotografije Marka Dragoslavića na Tviteru.

“Služba Poverenika je i pre prijema vaše predstavke pokrenula nadzor nad sprovođenjem Zakona o zaštiti ličnih podataka od strane MUP-a“, navodi se u odgovoru na prijavu koje je od ove institucije dobio Marko Dragoslavić, piše portal “Raskrikavanje”.  Kako se podseća, fotografija iz lične karte Dragoslavića, načinjena u MUP-u, završila je na Tviteru kada ju je objavio korisnik ove socijalne mreže čiji nalog izgleda kao „bot” profil – stranački angažovani profil koji širi propagandu po mrežama i napada opoziciju. Namera objavljivanja fotografije bila je da se razotkrije da dvadesetšestogodišnji Dragoslavić stoji iza drugog, takođe anonimnog profila, poznatog na Tviteru kao Operativac iz Zemuna, na kome se uglavnom kritikuju potezi vlasti. „Evo je ona dežurna budala opozicije, Operativac iz Zemuna“, glasio je tvit objavljen uz sliku. Dragoslavić je slučaj prijavio MUP-u i zbog zloupotrebe njegovih ličnih podataka podneo žalbu povereniku za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljubu Šabiću. Fotografija na ličnoj karti koju je Dragoslavić pokazao novinarima “Raskrikavanja” identična je onoj objavljenoj na Tviteru. “Ovakva fotografija se slika u MUP-u. Čak nije ni skenirana, pa stavljena na Tviter, nego je direktno izvučena iz sistema“, rekao je Dragoslavić za “Raskrikavanje” i dodao da mu dokumenta nikada nisu ukradena i da zato nije bilo druge mogućnosti da neko dođe do fotografije iz njegove lične karte.

Kako se ističe, nadzor nad sprovođenjem Zakona o zaštiti ličnih podataka pokrenut je i u KBC Zvezdara zbog objavljivanja zdravstvenih podataka u listu “Informer” i to nakon incidenta koji je Dragoslavić u novembru prošle godine imao sa direktorom KBC Zvezdara Petrom Svorcanom. Tada je u “Informeru” objavljeno „svedočenje“ anonimnog lekara KBC Zvezdara da Dragoslavić „ima dijagnozu“.