Angela Merkel / Foto: Fonet/AP, Markus Schreiber

Loš rezultat CDU Angele Merkel na regionalnim izborima u Hesenu

Vladajuća koalicija koju predvodi nemačka kancelarka Angela Merkel još jednom je doživela delimični poraz na regionalnim izborima u saveznoj državi Hesen, slično onome što se desilo na izborima u Bavarskoj ranije ovog meseca.

Prema prvim izlaznim anketama, njena stranka CDU osvojila je 27,9 odsto glasova što je pad od više od 10 odsto u odnosu na prethodne izbore kada je osvojila 38,3 odsto. Koalicioni partner CDU na saveznom nivou – Socijaldemokratska partija (SPD), prošla je još lošije, osvojivši 19,9 odsto glasova u odnosu na 30,7 odsto na prethodnim izborima. Partija Zelenih, sa kojom je CDU do sada bio na vlasti u Hesenu, osvojila je 19,5 odsto u odnosu na ranijih 11,1 odsto dok je desničarska Alternativa za Nemačku (AfD) osvojila 12 odsto glasova i prvi put ulazi u regionalni parlament. Slobodne demokrate (FDP) osvojile su 7,5 odsto u odnosu na pet odsto na prethodnim izborima. Nemački mediji podsećaju da su neke stranke kao što su AfD i Partija Zelenih doživele porast popularnosti protiveći se politici vlade koju vodi Merkel, pogotovo u pogledu politike prema migrantima.

A Socijaldemokratska partija zapretila je da će napustiti krhku koalicionu vladu Angele Merkel ako od nje ne dobije određene garancije posle poraza u Hesenu. “Neprihvatljivo je stanje u kojem se nalazi vlada”, izjavila je predsednica SPD-a Andrea Nales, aludirajući na stalne nesuglasice koje podrivaju rad koalicione vlade, posebno po pitanju rešavanja migrantske krize. Ocenila je da su “stalni konflikti” u Berlinu “veoma značajno doprineli” lošem rezultatu na izborima u Hesenu. Nales je zatražila da bude sastavljena “mapa puta” sa merama u cilju poboljšanja života građana do septembra 2019. godine. Prema njenim rečima, ako do tada ne bude ništa preduzeto, stranka će razmotriti da li će ostati u koalicionoj saveznoj vladi.