Serž Bramerc / Foto: FoNet/TV FoNet

Bramerc: Članovi SRS moraće da se pojave pred sudom

Glavni tužilac Mehanizma za međunarodne krivične tribunale Serž Bramerc u izjavi za N1 rekao je da će članovi Srpske radikalne stranke morati da se pojave pred sudom zbog optužbi za nepoštovanje Tribunala u Hagu.

On je kazao da o tome  nije razgovarao sa zvaničnicima u Beogradu, jer se čeka odluka po žalbi nezavisne tužiteljke protiv odluke Mehanizma da se ovaj slučaj prebaci srpskom pravosuđu. “Nismo razgovarali o tome, jer se čeka odluka nakon žalbe. Ono što uvek kažemo je da to pitanje neće nestati – oni će morati da se pojave pred sudijama u vezi sa navodnim zločinima koje su počinili. Mislim da postoji puno dobrih razloga zašto bi ovaj postupak trebalo da ostane u Hagu, i da je je situacija kao pre dve godine, kada je Tribunal još funkcionisao ne bi bilo sumnje da bi se ovaj proces vodio u Hagu. Sada, sa Mehanizmom, koji ima ograničena sredstva i izmenjene nadležnosti u ovakvim slučajevima, sudije su odlučile onako kako su mislili da je najbolje za slučaj. Ukoliko, ipak, na kraju ovaj slučaj bude prebačen u Beograd, pažljivo ćemo pratiti kako se u njemu postupa. Ali, da sačekamo odluku, pa ćemo videti”, rekao je Bramerc za N1.

Podsetimo, Haški tribunal optužio je u decembru 2015. Vjericu Radetu, Petra Jojića i Jova Ostojića, koji je u međuvremenu preminuo, za zastrašivanje svedoka u postupku koji je pred Tribunalom vođen protiv lidera radikala Vojislava Šešelja. Međutim, u maju 2016. Viši sud u Beogradu saopštio je da postoji pravna obaveza Srbije da izručuje samo okrivljenjene za najteže ratne zločine, genocid i zločine protiv čovečnosti, dok za optužene zbog nepoštovanja suda ta obaveza ne postoji. Krajem 2017. SAD su, na zasedanju Saveta bezbednosti UN, pozvale vlasti Srbije da sprovedu nalog Haškog tribunala. Američka predstavnica u Savetu bezbednosti rekla je da SAD “pozdravljaju” odluku Tribunala da taj predmet ustupi svom pravnom nasledniku – sudskom Mehanizmu.