Merkel i Vučić / Foto: FoNet/Kancelarija predsednika

Nemačka traži da Srbija prizna Kosovo?

Poslanik Bundestaga Peter Bajer izjavio je da je Kosovo faktički nezavisno i da bi Srbija trebalo da ga prizna, jer inače neće ući u EU.

Kako navodi “Dojče vele”, političare u Srbiji ovakva poruka zatekla je nespremne. Poslanik Bundestaga iz redova CDU je tokom svoje posete Srbiji takođe rekao da je to poruka sa kojom je došao u Beograd, kao i da se Nemačka protivi idejama o korekciji granica ili razmeni teritorija. U medijima u Srbiji ističe se da je ovakva poruka „hladan tuš za Beograd“, jer se sada po prvi put ovako eksplicitno saopštava stav Berlina o priznanju Kosova kao uslovu za ulazak u EU. Navodi se da je „poslanik Merkelove doneo poruku da bez priznanja Kosova nema ulaska u EU“. Premijerka Ana Brnabić je ranije nakon susreta sa Bajerom istakla da je Kosovo jedina tačka razilaženja između Srbije i Nemačke i navela da je u ostalim oblastima postignut značajan napredak. Saradnik Centra za međunarodne i bezbednosne poslove – ISAC fond Igor Novaković kazao je da bi trebalo sačekati i „videti da li je poruka koju je doneo Bajer lični stav jednog poslanika vladajuće partije, ili je to zaista i zvaničan stav Berlina”. Potpredsednik Centra za spoljnu politiku Dragan Đukanović kazao je za DW da “sada po prvi put imamo situaciju da je neko ovako direktno normalizaciju odnosa Beograda i Prištine povezao sa punim međusobnim priznanjem”. Izjava Bajera o tome da je uslov ulaska Srbije u EU “de jure priznanje Kosova” je “neprihvatljiva, destabilizuje odnose Beograda i Prištine, gotovo u potpunosti zatvara vrata za bilo kakve dalje razgovore i ohrabruje Albance da nastave sa otporom bilo kakvom kompromisnom rešenju”, rekao je za Radio Slobodna Evropa (RSE) Milovan Drecun, predsednik Odbora za Kosovo u Skupštini Srbije. “Nećete da nas primite u EU ako nećemo da priznamo lažnu državu Kosovo? Onda nećemo u EU”, kazao je Drecun, dodajući da misli da je nemački poslanik istrčao iz konteksta, dajući ekstremnu političku izjavu.

Kako navodi RSE, u Briselu nema informacija o zaoštravanju stava Nemačke, države koja ima ključnu ulogu u procesu normalizacije odnosa Srbije i Kosova. Federika Mogerini, moderatorka dijaloga, u više navrata naglasila je da bi sporazum trebalo jednom i zauvek da reši sva otvorena pitanja i da okonča višedecenijski konflikt. Zvaničnici EU koji su direktno uključeni u proces nisu nijednom jasno istakli šta konkretno podrazumeva ovakva definicija i uvek oklevaju da odgovore na direktno pitanje – da li to u stvari treba da dovede do međusobnog priznanja. Kako se ističe, dva su razloga – jedan je to što EU ne priznaje države, jer je to u nadležnosti individualnih zemalja članica, a drugi što evropske institucije ne bi mogle da posavetuju članice da priznaju Kosovo, jer nema saglasnosti oko ovog pitanja, budući da pet evropskih država odbija priznanje.