Redžep Tajip Erdogan / Foto: FoNet, Nenad Ðorđević

Erdogan tvrdi da je ubistvo Kašogija planirano

Ostaci tela ubijenog saudijskog novinara Džamala Kašogija nađeni su u dvorištu kuće Generalnog konzula Saudijske Arabije u Istanbulu, preneo je “Skaj njuz”, pozivajući se na neimenovani izvor, ali ta informacija nije zvanično potvrđena.

Kako je istaknuto, Kašogijevo telo isečeno je na komade, a lice “unakaženo”. Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je da je Kašogi žrtva “divljačkog ubistva” i dodao da je ono bilo unapred planirano. Kazao je da su saudijski zvaničnici danima planirali ubistvo, negirajući tvrdnje Rijada da je do smrti došlo slučajno. Erdogan je u obraćanju poslanicima svoje stranke u turskom parlamentu zatražio od Saudijske Arabije da objavi identitete svih umešanih u ubistvo, bez obzira na pozicije tih osoba. Takođe, zatražio je od Rijada da omogući da osumnjičenima za ubistvo Kašogija bude suđeno pred turskim sudom, iako su saudijske vlasti navele da sprovode sopstvenu istragu i da će kazniti odgovorne.”Svaljivanje krivice za takav incident na grupu pripadnika bezbednosnih i obaveštajnih službi neće zadovoljiti ni nas ni međunarodnu zajednicu”, kazao je Erdogan. Dodao je da je Saudijska Arabija načinila “važan korak priznanjem ubistva” i da se “sada očekuje od Rijada da izvede pred pravdu odgovorne, od najviše rangiranih do najnižeg nivoa”. Iako je Erdoganov govor najavljivan kao objavljivanje “gole istine” o ubistvu Kašogija, on je zapravo samo ponovio informacije iz anonimnih izvora koje su kružile po turskim medjima u danima posle nestanka kolumniste “Vašington posta”. Erdogan u govoru nije pomenuo moćnog saudijskog prestolonaslednika Mohameda bin Salmana, iako su zvaničnici povezani s kraljevskom porodicom dovođeni u vezu s ubistvom Kašogija.

Inače, Saudijska Arabija saopštila je da je Kašogi umro tokom “tuče” u konzulatu i da je zbog toga uhapsila 18 osoba, ali nije priznala tvrdnje Ankare da je novinar mučen, ubijen i raskomadan, niti da je grupa od 15 osoba poslata u Istanbul da ga ubije. Kašogi je poslednji put viđen 2. oktobra kako ulazi u saudijski konzulat po dokumenta za ženidbu. Posle te objave Rijada, zvaničnici više država i međunarodnih organizacija izrazili su sumnju u saudijsku verziju događaja. A saudijski državni mediji javili su da su kralj i prestolonaslednik primili članove Kašogijeve porodice. Kako navodi N1, predsednik SAD Donald Tramp nije zadovoljan dosadašnjim saudijskim objašnjenjima, pa je u Tursku poslao direktorku CIA Đinu Haspel.