Suđenje Sanaderu, 2011. godine/Foto: FoNet/AP

Sanaderu dve i po godine zatvora zbog ratnog profiterstva

Bivši premijer Hrvatske i predsednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Ivo Sanader osuđen je juče na dve i po godine zatvora zbog ratnog profiterstva i to je prva presuda u istoriji Hrvatske za to krivično delo.

Sanader je proglašen krivim u aferi za primanje mita od austrijske “Hypo banke” u ratno doba 1995. godine, prenosi “Index.hr”. “Od 1994. do 1995. godine za vreme Domovinskog rata, u vreme visoke inflacije, pa je vlada teško pronalazila banke kod kojih bi se zadužila. Kao pregovarač s ‘Hypo bankom’ za kupovine zgrada ambasade, umesto delovanja u interesu Hrvatske, a u nameri pribavljanja imovinske koristi za sebe, dogovorio je da mu ‘Hypo banka’ kao protivuslugu isplati pet odsto dogovorenog zajma od sedam miliona šilinga. ‘Hypo banka’ mu je 4. januara 1995. isplatila sedam miliona šilinga, čime je pribavio protivpravnu imovinsku korist od 3,6 miliona kuna (oko 486.000 evra) “, ocenio je sud. Kako se ističe, Sanader je iskoristio svoj položaj i ovlašćenja i počinio delo protiv službene dužnosti i delo ratnog profiterstva. “U kaznu se ubraja i vreme provedeno u pritvoru. U državni budžet mora da vrati imovinsku korist koju je protivpravno pribavio, dakle 3,6 miliona kuna. U roku od 15 dana kad presuda postane pravosnažna dužan je da podmiri troškove postupka u iznosu od 6.452 kuna, odnosno ukupno 11.542 kune“, rekla je sudija Jasna Galešić. Na sudu je nagalašeno da je ova presuda za ratno profiterstvo prva u istoriji Hrvatske i da zbog toga ima presedansko značenje. U drugom slučaju, “HEP-DIOKI” Sanader je oslobođen optužbi. U ovom slučaju bio je  optužen da je pokojnog direktora Hrvatske elektroprivrede (HEP) Ivana Mravka podsticao da DIOKI-ju isplati pozajmicu od 15 miliouna kuna i prodaje struju ispod tržišne cene.

A danas bi trebalo da počne ponovljeno suđenje u slučaju “Ina-Mol”, na kome će se Sanaderu suditi da je od predsednika Uprave MOL Žolta Hernadija primio 10 miliona evra mita da bi omogućio toj mađarskoj naftnoj kompaniji da stekne upravljačka prava u hrvatskoj “Ini”. Sanader ima i jednu nepravosnažnu presudu od četiri i po godine zatvora i to u slučaju “Planinska”, u kojem je osuđen zbog malverzacija oko prodaje poslovne zgrade u Zagrebu ministarstvu regionalnog razvoja, na čijem je čelu tada bio Petar Čobanković iz HDZ. U toku je i ponovljeno suđenje protiv Sanadera i više saoptuženika u slučaju “Fimi media”, nazvanom po marketinškoj agenciji preko koje se, po optužnici, izvlačio novac iz državnih institucija i firmi za HDZ-ov crni fond i privatne potrebe stranačkih funkcionera. U tom najvećem antikorupcijskom postupku u Hrvatskoj Sanader je prvostepeno bio osuđen na devet godina zatvora i oduzimanje oko dva miliona evra protivpravne imovinske koristi, a njegova bivša stranka visokom novčanom kaznom. Krivim su bili proglašeni i ostali optuženi u tom slučaju, koji su uglavnom tokom postupka tvrdili da su radili po nalogu bivšeg premijera.

Inače, Sanader je s mesta premijera bez objašnjenja otišao sredinom 2009, a potom su protiv njega otvorene brojne istrage zbog korupcije.