Kusturica i Dodik / Foto: FoNet/MOD

Dodik: Kusturica kao savetnik i zastava RS u Predsedništvu

Predsednik Republike Srpske i novoizabrani srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da će mu prvi potez u Sarajevu biti imenovanje reditelja Emira Kusturice za savetnika, kao i izmena Poslovnika Predsedništva i postavljanje zastave Republike Srpske u zgradu tog tela.

Dodik je za “Večernje novosti” rekao da će njegov bazični kabinet kao srpskog člana Predsedništva biti u Istočnom Sarajevu, u administrativnom centru RS i da će tu obavljati dužnosti. “Kada budu sastanci u Predsedništvu BIH, videćemo. Ako ne bude zastava Republike Srpske u Predsedništvu, sednice ćemo održavati putem linka”, rekao je Dodik. Na pitanje da li očekuje pritisak druga dva člana Predsedništva po pitanju članstva BiH u NATO, kazao je da od toga nema ništa i da dolazi u obzir saradnja putem Partnerstva za mir. Kako je naglasio, namerava da predloži ostalim članovima Predsedništva odluku da zatraže od EU da BiH dobije status kandidata bez obzira na stanje u njoj, jer bi taj status “umnogome stabilizovao stanje”. “Ovo je prilika za EU da pokaže da se zalažu da BiH bude deo EU. Ovo treba da se gleda kao molba, a ne ucena”, rekao je Dodik.

A za RTS je izjavio da ne ide u Srajevo da bi pravio dodatne podele u BiH, ali i da ne može da dozvoli da se degradira RS. “Republika Srpska je meni pre svega, ja ću pokušati da pravim neku moguću Bosnu, za razliku od ove nemoguće”, rekao je Dodik, dodajući i da putuje sa pasošem Srbije, zato što voli Srbiju, a ne sa ispravama BiH,”zato što sa njim mora da stoji sa strane, što ne voli”.