Foto: NDNV

NUNS i NDNV osudili pritiske na Tatjanu Vojtehovski

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) oštro osuđuju pritiske kojima su, kako su saopštili, izloženi Tatjana Vojtehovski i TV Prva.

Nezadovljna emisijom “Život priča” o nesrećama u preduzeću “Milan Blagojević-Namenska” a.d. Lučani, sindikalna organizacija te fabrike je u znak protesta najavila jednočasovni prekid rada za 16. oktobar. Pored toga, Slobodan Nešovanović, vođa smene u toj fabrici, jedan od sindikalnih rukovodilaca i vodećih lokalnih aktivista SNS-a, preko društvenih mreža zahteva hapšenje Vojtehovske, navodi se na sajtu NUNS-a.

Zbog toga su NUNS i NDNV u saopštenju pozvali sindikalno rukovodstvo fabrike “Milan Blagojević-Namenska” a.d. Lučani da prestanu sa pritiskom na slobodu govora i novinarstvo i da “više energije usmere na poštovanje radničkih prava i zaštiti njihove bezbednosti: prema podacima TV N1 od 1995. godine u fabrici „Milan Blagojević – Namenska“ do danas poginulo je 18 radnika”.

Dva udruženja podsećaju da je u NUNS-ovoj bazi napada i pritisaka na novinare zabeleženo 69 incidenata od početka ove godine.

Tatjana Vojtehovski u emisiji “Život priča” kroz tri epizode (dve – prošle godine) bavila se nesrećom u fabrici “Milan Blagojević-Namenska” a.d. Lučani, u kojoj su poginuli Milimir Milivojević i Milojko Ignjatović, ukazujući kroz svedočenja i dokumentaciju na kršenje zakona i procedara, a posebno na nastojanje rukovodstva fabrike da okrivi mrtve radnike za sopstvenu smrt. U poslednjoj epizodi, emitovanoj 10. oktobra, gost je bio Marko Mitrović, jedini svedok pogibije svojih kolega, koji je, kako se navodi, u emisiji otvoreno govorio o pritiscima, pretnjama i ucenama koje je trepeo od strane direktora fabrike Radoša Milovanovića.

Vojtehovski, prenosi Fonet, najavu obustave rada doživljava kao pritisak, ali ne od strane sindikata, već direktora i rukovodstva fabrike. Ona je podsetila i da je posle prošlogodišnje emisije, umesto direktora, demanti uputila sindikalna organizacija.