Nemačka granica / Foto: Pixabay.com

Uprkos zahtevu EU Nemačka produžila kontrolu granice sa Austrijom

Nemačka je juče, uprkos zahtevu EU, objavila da će za još šest meseci, počev od 12. novembra, produžiti trajanje vanredne kontrole svoje granice sa Austrijom, čime nastoji da smanji broj migranata.

“Želimo da se vratimo na model Šengenske zone bez granica, bez kontrole, ali još postoje problemi sa zaštitom spoljnih granica EU i još stiže veliki broj sekundarnih ilegalnih imigranata, koji se kreću iz jedne članice Unije u drugu”, rekla je portparolka Ministarstva unutrašnjih poslova Eleonor Peterman. A Evropska komisija juče je pozvala da se “okonča” stalno produžavanje trajanja kontrole državnih granica unutar Šengenskog područja, što je trebalo da bude izuzetna mera, ali se redovno obnavlja u nekoliko zemalja. Komesar EU za migracije Dimitris Avramopulos je na sastanku ministara unutrašnjih poslova EU u Luksemburgu rekao da “ne može da zamisli Evropu sa zatvorenim unutrašnjim granicama” i dodao da “nikada nećemo dozvoliti Evropi da se vrati u svoju prošlost”. “Ima zabrinutosti čiji deo je opravdan, ali smo poslednjih godina osigurali više bezbednosti za naše građane, pa je vreme da se okončaju te granične kontrole”, rekao je Avramopulos. Koristeći zakonita odstupanja od načela slobode kretanja u Šengenskoj zoni, kontrolu je 2015. godine uvelo šest zemalja: Francuska, Nemačka, Austrija, Danska, Švedska i Norveška. Većina tih zemalja je na početku to pravdala haotičnim povećanjem priliva migranata unutar EU, a navodile su i strahovanja za bezbednost, posebno zbog džihadističkih napada u evropskim zemljama. Francuska je početkom oktobra nagovestila Komisiji da će za još šest meseci produžiti kontrolu uvedenu još 13. novembra 2015. zbog opasnosti od terorizma. Ta kontrola koje je trebalo da se završi krajem oktobra, biće produžena do 30. aprila 2019, ukazuju francuske vlasti.

Podseća se da je na vrhuncu migrantske krize, 2015. i 2016. godine, u Nemačku stiglo više od milion izbeglica. Nemačka portparolka Peterman kazala je da je ove godine preko austrijsko-nemačke granicu u Nemačku ilegalno stiglo više od 7.000 ljudi, od čega je 4.000 vraćeno. Odluku o produžavanju trajanja kontrole granice sa Austrijom doneo je ekstremno-konzervativni ministar unutrašnjih poslova Nemačke Horst Zehofer, čija je Hrišćansko-socijalna unija (CSU) pred opasnošću da na sutrašnjim izborima u Bavarskoj izgubi apsolutnu većinu.