Dejvid Mekalister / Foto: FoNet, Zoran Mrđa

Mekalister: Težak rad pred Vladom Srbije za članstvo u EU “u nekom trenutku”

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Mekalister smatra da je veoma važno što je u njegovom izveštaju o Srbiji, kao i u izveštaju o Kosovu izvestioca Evropskog parlamenta Igora Šoltesa, identična formulacija o temi korekcije granica, kao delu rešenja za odnose Beograda i Prištine.

“Ono što smo zajednički rekli je da „primamo k znanju razgovore, primamo k znanju debatu, ali je vrlo jasno da rešenje treba da bude zajednički dogovoreno između dve strane, da doprinese regionalnoj stabilnosti i bude u skladu sa međunarodnim pravom“, rekao je Mekalister dopisniku RTS iz Brisela. On je zadovoljan što je njegov izveštaj dobio većinu u Spoljnopolitičkom komitetu, uveren da će i na plenarnoj sednici 28. novembra biti dobra debata, kako bi izveštaj bio usvojen dan kasnije. Mekalister je rekao da izveštaj konstatuje ekonomski napredak Srbije, uspešnost fiskalne konsolidacije, ali i činjenicu da na političkom polju ima mesta za napredak, pre svega kada je reč o vladavini prava, borbi protiv kriminala i korupcije i slobodi medija. “Vlada Srbije je svesna da predstoji težak rad. Tokom nedavne posete Beogradu video sam da postoji spremnost vlasti da nastave težak rad da bi Srbija u nekom trenutku postala članica EU”, kazao je Mekalister.

A poslanik Evropskog parlamenta Edvard Kukan takođe je istakao da je u Spoljnopolitičkom komitetu EP bila veoma intenzivna debata. Prema njegovim rečima, nema jedinstvenog stava kakav bi sporazum Beograda i Prištine trebalo da bude ili mogao da bude, imajući u vidu osetljivost i važnost tog pitanja.