Mladen Ivanić / Foto: FoNet, Nenad Ðorđević

Ivanić i Govedarica traže ručno prebrojavanje glasova

Predsednik Srpske demokratske stranke (SDS) i jedan od kandidata za predsednika RS na opštim izborima u BiH Vukota Govedarica izjavio je da ne priznaje izborne rezultate i da traži ručno prebrojavanje glasova u svim mestima, i gde je pobedio i gde je izgubio.

On se, kako je rekao, nada da druge političke organizacije neće imati ništa protiv, prenosi portal Vijesti.ba. Naveo je da je na 87,23 obrađenih biračkih mesta veoma dramatična situacija i da se oko 41.000 glasova nalazi na nevažećim listićima. “U ovakvom odnosu snaga, ti listići mogu da utiču na rezultat i mi ćemo uputiti ozbiljne prigovore CIK. Ovi izbori za mene nisu završeni dok se ne prebroje svi listići, i to ručno. Tražimo i uvid u brojanje, naročito u velikim mestima i gradovima”, rekao je Govedarica i naglasio da su izbori protekli u nedemokratskoj atmosferi. I kandidat Saveza za pobedu Mladen Ivanić izjavio je da neće prihvatiti rezultate izbora za srpskog člana Predsedništva BiH, sve dok Centralna izborna komisija (CiK) BIH ne izvrši ponovno prebrojavanje svih glasova na biračkim mestima u Republici Srpskoj. Evropska unija je upozorila lidere u BiH da će način održavanja izbora, “kao i efektivna implementacija izbornih rezultata”, biti deo mišljenja Evropske komisije o spremnosti BiH da postane zemlja kandidat. To je istaknuto u zajedničkom saopštenju koje su potpisali visoka predstavnica EU za zajedničku spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini i evropski komesar nadležan za pitanja proširenja Johanes Han. A šef Misije OEBS u BiH Brus Berton pozvao je nadležne organe da istraže tvrdnje o prevarama i neprimerenom ponašanju, a političke lidere da preduzmu mere za vraćanja poverenja građana u izborni proces. Berton je izrazio zadovoljstvo što su izbori prošli bez većih incidenata i ocenio da su i dalje prisutne zakonske i sistemske manjkavosti, kampanje na nacionalnoj osnovi, pristrasno izveštavanje medija i neprimereni pokušaji uticanja na birače. S druge strane, predsednik RS Milorad Dodik, koji je na izborima u postao član kolektivnog predsedništva BiH izjavio je da “tamo neće ući, ako ne bude zastave RS”. Kazao je da planira da namete promene pravilnika o radu, uključujući obvezno isticanje zastave entiteta gde god se on nalazi. Dodik je priznao da je razočaran što je u većim gradovima dobio znatno manje glasova nego što je očekivao, a slabu podršku u Banjaluci povezao je sa protestima koje je protiv njega organizovao pokret “Pravda za Davida”.

Centralna izborna komisija BiH juče je objavila delimične preliminarne rezultate izbora za sve nivoe vlasti. “Mnogi su se proglasili pobednicima, ali ovi rezultati su neumoljivi”, kazao je predsednik CIK-a Branko Petrić. Saopšteno je da je na izborima za člana Predsedništva BiH iz redova srpskog naroda Dodik osvojio 53,47 odsto glasova, a Mladen Ivanić 42,95. Kandidatkinja koalicije SNSD-DNS-SP za predsednika Republike Srpske Željka Cvijanović dobila je 47,5, a Govedarica 42,72 odsto glasova. Za bošnjačkog člana Predsedništva BiH Šefik Džaferović ima 37,17, a kandidat SDP-a Denis Bećirović 33,49 odsto, dok je na izborima za člana Predsedništva iz redova hrvatskog naroda lider Demokratske fronte Željko Komšić osvojio 51,56, a predsednik HDZ BiH Dragan Čović 36,91 odsto.