Foto: FoNet/TV FoNet

Sindikat Sloga: U Srbiji nema dostojanstvenog rada

Udruženi sindikati Srbije “Sloga” saopštili su da sadašnja minimalna cena rada ne pokriva osnovne životne potrebe, zbog čega “nema dostojanstvenog rada u Srbiji”, a da je jedini način da se to promeni “nulta tolerancija demokratske države i vlasti na bilo kakvu štetu ili iskorišćavanje radnika, odnosno njegovog rada”.

Taj sindikat je u saopštenju povodom obeležavanja 7. oktobra, Svetskog dana dostojanstvenog rada, dodao da minimalnu cenu rada prima dve trećine zaposlenih u zemlji i da su državne institucije koje treba da sačuvaju prava radnika “nemoćne”. “Ako tome dodamo nemoć državnih institucija koje bi trebalo da štite prava zaposlenih i njihovog rada, jer su često povezane sa korupcijom, nepotizmom i partokratijom, dolazimo do toga da je dostojanstveni rad za građane Srbije samo misaona imenica, dok je za aktuelnu vlast otvaranje radnih mesta sa jeftinom radnom snagom i uz državne subvencije postao jak instrument vladanja”, ističe se u saopštenju.

“Sloga” ocenjuje i da je aktuelna vlast, prihvatanjem insistiranja Međunarodnog monetarnog fonda, Svetske banke i drugih bankarskih institucija na promenama zakona i uredbi u korist krupnog kapitala, dostojanstveni rad pretvorila u “floskulu bez sadržaja.