Milorad Dodik / Foto: FoNet/MOD

Dodik proglasio pobedu, Ivanić tvrdi da je razlika tesna

Kandidat Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik proglasio je sinoć pobedu na izborima za člana Predsedništva BiH iz redova srpskog naroda.

On je izjavio da je na osnovu 85,60 odsto obrađenih glasačkih mesta u Republici Srpskoj dobio 320.000 glasova, međutim, kandidat Saveza za pobedu Mladen Ivanić istakao je da, prema podacima tog saveza, Dodik vodi, ali za oko 30.000 glasova i da je ostalo da se izbroji još glasova. On je najavio da će verovatno tražiti da se dodatno prebroje glasovi u zvorničkoj izbornoj jedinici, jer imaju sumnju u rezultate na nekim biračkim mestima. Kazao je da su glasovi za Dodika i njega približni u Banjaluci, napominjući da on vodi u gradskim, a Dodik u seoskim sredinama. A predsednik Centralne izborne komisije (CIK) BiH Branko Petrić saopštio je, na osnovu 43 odsto prebrojanih glasova, da je Dodik sa osvojenih 55,15 odsto glasova na prvom, a Ivanić, sa 41,98 odsto glasova, na drugom mestu. I kandidatkinja koalicije SNSD-DNS-SP za predsednika Republike Srpske Željka Cvijanović proglasila je pobedu, rekavši da na osnovu 74 odsto prebrojanih glasova ima prednost od 28.500 glasova u odnosu na protivkandidata Vukotu Govedaricu. “Imam 226.797 glasova, a Govedarica 198.239 i to je nedostižno”, rekla je Cvijanović i dodala da će ta razlika na kraju biti još veća. Međutim, kandidat Saveza za pobedu Vukota Govedarica tvrdi da je Cvijanović proglasila pobedu, a da nije ni jednom rečju govorila o rezultatima u Banjaluci, što je, tvrdi, indikativno. “Očigledno je da Cvijanović i Dodik pokušavaju da unapred proglase pobednika i ‘otmu’ pobedu Savezu za pobedu. Znamo kako je to izgledalo u slučaju izbora 2014, kada je taj blok pokušao da otme pobedu Mladenu Ivaniću”, istakao je Govedarica i naglasio da je on u Banjaluci osvojio 5.000 glasova više od Željke Cvijanović. Kazao je da je, na osnovu 40 odsto obrađenih glasačkih listića u RS, on osvojio 131.453 glasa, a Cvijanović 126.551.

Takođe, predsednik SDA Bakir Izetbegović proglasio je pobedu kandidata te stranke za bošnjačkog člana Predsedništva BiH Šefika Džaferovića, dok je predsednik SDP-a BiH Nermin Nikšić izjavio da, prema obrađenih 411.973 birača, kandidat SDP-a Denis Bećirović ima 127. 816 glasova, a Džaferović 120.281 glas. Prema podacima CIK, Džaferović ima 38, a Bećirović 33,4 odsto. S druge strane, lider Demokratske fronte Željko Komšić ubedljivo vodi ispred predsednika HDZ BiH Dragana Čovića za člana Predsedništva iz redova hrvatskog naroda. Čović je to posredno potvrdio, vidno razočaran činjenicom da su, kako je kazao, Bošnjaci u velikom broju glasali za Komšića. CIK je naveo da je Komšić osvojio 49,47, a Čović 38,66 odsto.

Prema podacima CIK, izlaznost na nivou BiH bila je 53,36 odsto, u Federaciji BiH 51,25, u Republici Srpskoj 57,3, a Brčko distriktu 46,81 odsto. Koalicija za slobodne i poštene izbore “Pod lupom”, koja je sprovodila građansko, nestranačko posmatranje izbora, saopštila je da je sinoć do 21 čas prijavljeno 76 nepravilnosti pri glasanju; 14 slučajeva unošenja ili iznošenja glasačkih listića (“bugarski voz”); 14 slučajeva ugrožavanja sigurnosti posmatrača, nasilja na biračkim mestima; 178 različitih kritičnih situacija, a da je zabeleženo 225 “rešenih, odnosno zatvorenih situacija, na koje ne mogu uticati”.