Donald Tramp / Foto: FoNet/TV FoNet

Tramp: Soros platio proteste protiv Kavanoa

Američki predsednik Donald Tramp izjavio je juče da su žene koje protestuju zbog spornog kandidata za Vrhovni sud Breta Kavanoa profesionalke koje su platili milijarder Džordž Soros i drugi.

“Veoma nepristojne kreštalice u liftu su plaćene profesionalke koje samo žele da senatori loše izgledaju”, naveo je Tramp na Tviteru. Posle svedočenja Kavanoa u Senatu prošle nedelje, ali i Kristin Blazi Ford, koja ga optužila da ju je seksualno napao 80-ih godina, dve žene su prišle senatoru Džefu Flejku navodeći da su žrtve seskualnog nasilja i tražile od njega da ne podrži Trampovog kandidata za Vrhovni sud. Federalni istražni biro (FBI) sproveo je ove nedelje istragu tih navoda i izveštaj dostavio Odboru američkog Senata za pravosuđe. Predsednik tog Odbora, republikanac Čak Grasli rekao je da u izveštaju FBI nema naznaka o neprikladnom ponašanju Kavanoa, dok su demokrate navele da izveštaj “deluje kao proizvod nepotpune istrage”. “Ne padajte na to! Takođe, pogledajte sve profesionalno napravljene identične znakove. Platili su ih Soros i drugi. To nisu znaci napravljeni iz ljubavi u podrumu”, dodao je Tramp.

Ipak, Kavano je juče uspešno prebrodio prvo, proceduralno glasanje u Senatu, a konačno izjašnjavanje senatora moglo bi biti tokom vikenda. Senat je glasao 51 prema 49 za nastavak procesa nominacije Kavanoa. Nema garancija da će se senatori koji su juče podržali njegov izbor izjasniti na isti način i na konačnom glasanju. Republikanska senatorka Suzan Kolins, koja je zasad podržala Kavanoa, rekla je da će saopštiti kako će se opredeliti na konačnom glasanju.