Otvaranje Akademije demokratije/Foto: Istinomer, Zoran Drekalović

Otvorena “Akademija demokratije”

Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA) i Misija Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) otvorili su juče treću “Akademiju demokratije”, obrazovni program koji okuplja aktiviste političkih partija, organizacija civilnog društva, studente i novinare.

“Akademija je samo prvi korak ka našem daljem povezivanju i zajedničkom radu na razvoju demokratije, osnovnih građanskih prava i sloboda, već jednom osvojenih na ovaj dan pre 18 godina. Drago mi je da nas je na tom putu što više i da iz generacije u generaciju pokazujemo da Srbija ima budućnost. To ste upravo vi – zreli, odgovorni mladi ljudi, građani aktivisti”, rekla je direktorka “Crte” Vukosava Crnjanski. Šef Misije OEBS u Srbiji Andrea Oricio ocenio je da je veliki odziv učesnika pokazatelj interesovanja mladih za političke procese, demokratiju i vladavinu prava. “Kroz ovaj program polaznici će na originalan i kreativan način proširiti svoje znanje. Demokratija je proces koji se neprestano menja i razvija. Zato je potrebno i adekvatno obrazovanje, koje je ključno kako bi se mladi ljudi edukovali i informisali o pravim vrednostima demokratske kulture”, naglasio je Orici.

Polaznici će tokom dvosemestralnog programa imati priliku da steknu znanja iz oblasti političkog sistema Srbije, funkcionisanja nezavisnih institucija, sudstva, kao i pisanja predloga javnih politika.