Žan-Klod Junker /Foto: FoNet/Evropska komisija

Junker: Balkanu preti rat ako mu EU uskrati perspektivu

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker upozorio je da postoji opasnost od rata na Balkanu ako Evropska unija ne učini ništa za prijem zemalja tog regiona.

“Ako Balkanu uskratimo perspektivu za prijem… možemo da imamo ono što je već bilo 90-ih godina, pre ili kasnije”, rekao je Junker. Predsednik Evropske komisije priznao je da je još dug put do evropske integracije tih zemalja i da je učinjen nedovoljan napredak u regionu koji bi omogućio integraciju pre 2025. godine. Junker je kazao da “EU treba na intenzivan način da se bavi Balkanom” i da ne dozvoli “rađanje ideje” da EU nije ozbiljna u pogledu perspektive pristupanja. Dodao je da neke zemlje članice EU, ne navodeći koje, ne kriju odbojnost prema prijemu tih zemalja. “Teren je još plodan” za nove ratne sukobe u regionu, ocenio je Junker insistirajući da pogranični sukobi moraju da budu rešeni pre prijema, kako se u EU ne bi “uvezla nestabilnost sa Balkana”.

Inače, Junker je juče govorio u austrijskom parlamentu tokom posete Beču povodom obeležavanja 100 godina od osnivanja austrijske republike, u novembru 1918. godine.