Foto: Pixabay.com

EU i NATO kritikuju Rusiju zbog sajber napada

Evropska unija i NATO osudili su Rusiju za “agresivno” i “bezobzirno” ponašanje posle navoda o ruskom sajber napadu na Organizaciju za sprečavanje hemijskog oružja (OPCW) sa sedištem u Hagu.

EU je u saopštenju najviših zvaničnika navela da “taj agresivan čin pokazuje prezir prema uzvišenom cilju OPCW-a koji po mandatu Ujedinjenih nacija radi na uništavanju oružja širom sveta”. Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da “Rusija mora prekinuti taj bezobziran obrazac ponašanja, uključujući upotrebu sile protiv svojih suseda, pokušaje mešanja u izborne procese i raširene kampanje dezinformisanja”. “Saveznici u NATO su solidarni s odlukama holandske i britanske vlade u prozivanju Rusije zbog njenih otvorenih pokušaja da podrije međunarodno pravo i institucije”, rekao je Stoltenberg u saopštenju NATO-a. Holandija je ranije saopštila da je u aprilu sprečila ruski hakerski napad na OPCW čije je sedište u Hagu, i proterala četiri ruska obaveštajna agenta, dok su britanski i australijski zvaničnici optužili rusku vojnu obaveštajnu službu GRU za talas globalnih sajber napada. Holandska ministarka odbrane Ank Bijleveld izjavila je da je ruska vojna obaveštajna jedinica pokušala da hakuje istragu u padu aviona “Malejžan erlajnsa” iznad Ukrajine 2014. godine. Takođe, Ministarstvo pravde SAD podiglo je optužnicu protiv sedam pripadnika GRU, a neki od njih su iste osobe koje su optužile i holandske vlasti. Tužilaštvo SAD objavilo je da jedna od meta napada bila kompanija za nuklearnu energije iz Pensilvanije. Šteta nanesena američkim kompanijama, kako je saopšteno, iznosi više miliona dolara.

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk, predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker i visoka predstavnica za spoljnu i bezbednosnu politiku EU Federika Mogerini naveli su da žale zbog postupaka Rusije, koji podrivaju međunarodno pravo i međunarodne institucije. Istakli su da će EU nastaviti da jača svoje institucije, kao i institucije članica, međunarodnih partnera i organizacija u digitalnom domenu. S druge strane, Moskva je odbacila tvrdnje da ruska vojna obaveštajna služba GRU stoji iza talasa globalnih sajber napada. Portparolka ruskog ministarstva inostranih poslova Marija Zaharova kazala je da su ove optužbe “velike izmišljotine”. A britanski Nacionalni centar za sajber bezbednost (NCSC) ustanovio je da su hakeri iza brojnih napada identifikovani da rade za rusku vojnu obaveštajnu službu. Prema britanskim vladinim izvorima GRU je povezan s više hakerskih grupa, koje se često predstavljaju kao bliske ruskim vlastima, kao što su “Fancy Bear”, “Sandworm”, “Strontium”, “APT 28”, “CyberCaliphate”, “Sofacy”, “BlackEnergy Actors”, a ta razna imena ponekad označavaju jednu istu grupu.