Nela Kuburović / Foto: FoNet, Nenad Ðorđević

Kuburović: Inicijativa za promenu Ustava do kraja oktobra u Skupštini

Inicijativu za izmenu Ustava Srbije u oblasti pravosuđa Vlada Srbije će do kraja oktobra proslediti Skupštini, najavila je juče ministarka pravde Nela Kuburović.

Kako je istakla, ukoliko predlog bude usvojen, Odbor za ustavna pitanja sačiniće predlog amandmana čija će polazna osnova biti tekst ustavnih izmena koji je sačinilo Ministarstvo pravde. A Ministarstvo u saopštenju navodi da je Kuburović objasnila da je obaveza Odbora da ponovo organizuje javne debate i tek posle toga sačini konačan predlog amandmana koji će biti prosleđen poslanicima. Ona je na jučerašnjem sastanku s predstavnicima Udruženja sudija i tužilaca i predsednikom Nenadom Stefanovićem ukazala na to da izmena Ustava podrazumeva i izradu novih pravosudnih zakona. Rečeno je da će članovi strukovnih udruženja biti pozvani da učestvuju u radu radnih grupa za njihovu izradu. “Na sastanku je ukazano da se aktivnosti u okviru reforme pravosuđa, definisane i Akcionim planom za Poglavlje 23 (pregovora Srbije EU), moraju brže sprovoditi, posebno kada je u pitanju izmena Ustava u oblasti pravosuđa”, navodi se u saopštenju. Predstavnici Udruženja su istakli da “poslednji nacrt ustavnih amandmana, koji je usklađen s preporukama Venecijanske komisije Saveta Evrope, sadrži više od 70 odsto predloga strukovnih udruženja, kao i pravosudnih institucija”. Stefanović je ukazao na to da je potrebno što pre pokrenuti inicijativu za promenu Ustava kako bi se ojačali nezavisnost sudstva i samostalnost tužilaštva.

Međutim, nakon što je Ministarstvo pravde objavilo Nacrt ustavnih amandmana u oblasti pravosuđa, koji su, kako je istaknuto, usklađeni sa preporukama Venecijanske komisije, predstavnici struke istakli su da nisu zadovoljni predloženim rešenjima. Predsednica Društva sudija Srbije Dragana Boljević izjavila je da najnoviji Nacrt nije uvažio većinu zamerki Venecijanske komisije i da osim kozmetičkih, ne sadrži suštinske promene, dok je predsednik Udruženja javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Goran Ilić kazao da amandmani ne odgovaraju temeljnom dokumentu za proces pridruživanja EU koji je “ispregovaran sa članicama EU”, zbog čega mu se čini da Srbija hoće u EU po “svojim pravilima”.