Redžep Tajip Erdogan / Foto: FoNet, Richard Drew

Potvrđene doživotne kazne zatvora za turske novinare

Sud u Turskoj potvrdio je doživotne kazne zatvora za istaknutog novinara Ahmeta Altana i petoro drugih, koji su osuđeni u februaru zbog pomaganja zaverenicima u vojnom udaru 2016. godine.

Ahmet Altan, njegov brat Mehmet Altan, i još četvoro drugih novinara prethodno je osuđeno na doživotnu robiju zbog povezanosti sa mrežom Fetulaha Gulena, koga Ankara krivi za neuspeli vojni udar 2016. godine.  Altan je kasnije oslobođen iz zatvora u junu, ali je njegova presuda juče potvrđena, nakon što je sudska komisija odbacila zahtev Ustavnog suda za njegovo oslobađanje. Svih šestoro služi doživotne robije, što znači da nemaju pravo na uslovno oslobađanje i ne mogu biti deo budućih odluka o amnestiji. Mehmet Altan je profesor ekonomije i politički analitičar. Osuđeni su od početka negirali bilo kakvu umešanost u puč, a proglašeni su krivim za “pokušaj rušenja turskog ustavnog poretka” i članstvo u terorističkoj organizaciji. Suđenje su kritikovali aktivisti za odbranu slobode medija, a kada je u februaru doneta presuda “Reporteri bez granica” saopštili su je to “crni dan” za slobodu štampe u Turskoj.

Inače, nakon neuspelog puča turska vlada je sprovela velike čistke, više od 50.000 ljudi je uhapšeno, a više od 140.000 otpušteno ili suspendovano s posla. Turska je na 157. mestu od 180 zemalja u klasifikaciji slobode medija koju prave “Reporteri bez granica”.