Donald Tramp / Foto: FoNet/UN

Tramp optužio Kinu za mešanje u izbore za Kongres

Predsednik SAD Donald Tramp predsedavao je sednicom Saveta bezbednosti UN, a u svom govoru optužio je Kinu, bez iznošenja dokaza, za mešanje u izbore za američki Kongres.

“Nažalost, otkrili smo da Kina pokušava da se meša u kongresne izbore u novembru ove godine. Protiv moje administracije. Ne žele mene niti moje ljude, jer sam ja prvi predsednik koji je Kini uveo mere zbog trgovine. Pobeđujemo ih na svakom nivou. Ne želimo da se mešaju u naše izbore“, kazao je Tramp. Nekoliko minuta kasnije, Tramp se zahvalio predsedniku Kine Si Đinpingu na tome što, uz lidere Južne Koreje i Japana, radi sa SAD na rešavanju problema na Korejskom poluostrvu. Američki predsednik optužio je i Iran da izvozi haos i nasilje, da finansira teroriste, pravi balističke rakete i nuklearnu bombu i uz Rusiju podržava sirijski režim. Zbog toga je Tramp najavio strože sankcije Teheranu. “Postojeće sankcije su na snazi do početka novembra, a posle ćemo uvesti nove, teže nego ikada ranije kako bismo se izborili sa malignim iranskim režimom. Pojedinci i entiteti koji ne budu poštovali sankcije snosiće teške posledice. Apelovao sam na članice SB da rade sa SAD na tome da iranski režim promeni ponašanje i nikad ne napravi nuklearnu bombu“, rekao je Tramp. S druge strane, naglasio je da SAD i Severna Koreja imaju “divan odnos” i najavio da će uskoro objaviti detalje drugog samita sa Kim Džong Unom. Iako je opet hvalio Pjongjang, istakao je da će američke sankcije ostati na snazi do denuklearizacije. “Verujem da Kim Džong Un, čovek kojeg sam upoznao i koji mi se dopao, želi mir i prosperitet u Severnoj Koreji. Mnoge stvari se dešavaju iza kulisa, daleko od medija, za koje niko ne zna, ali idu u pozitivnom smeru. Mislim da ćete u narednim mesecima i godinama čuti dobre vesti iz Severne Koreje“, napomenuo je Tramp.

Iranski predsednik Hasan Rohani odbacio je Trampove optužbe. Ocenio je da je povlačenje SAD iz nuklearnog sporazuma s Teheranom “ilegalno”, ističući da će Iran “prevladati” američke sankcije i dodao da su one “greška” koja ne koristi ni iranskom, ni američkom narodu, kao ni EU”.