Donald Tramp / Foto: FoNet/TV FoNet

Tramp: Međunarodni krivični sud nema legitimitet

Predsednik SAD Donald Tramp je juče, obraćajući se u Generalnoj skupštini UN,  žestoko kritikovao Međunarodni krivični sud, uz ocenu da “nema nikakav legimitet, ni ovlašćenja”.

“SAD neće dati nikakvu podršku, ni priznanje Međunarodnom krivičnom sudu, koji zagovara univerzalnu jurisdikciju nad građanima svih zemalja kršenjem principa pravde i jednakosti”, rekao je Tramp, prenosi N1. “Nikada nećemo odustati od američkog suvereniteta prema neodgovornoj svetskoj birokratiji”, kazao je Tramp odbacujući “ideologiju globalizma”. Kritikovao je i Kinu, naglašavajući da SAD više neće tolerisati nefer trgovinske aranžmane koji omogućavaju damping cena u Americi, usmeravanje američke industrije i manipulaciju valutama. Takođe, Tramp je pozvao međunarodnu zajednicu da izoluje iranski režim, ocenjujući da je tamo na vlasti “korumpirana diktatura”. “Ne možemo dozvoliti da glavni sponzor terorizma u svetu poseduje oružje najopasnije na planeti i da preti Americi ili Izraelu”, rekao je američki predsednik. Obećao je odgovor sirijskoj vladi u slučaju nove upotrebe hemijskog oružja, a hvalio je svoju inicijativu za mir sa Severnom Korejom, upozorivši da će međunarodne sankcije protiv nje ostati na snazi dok se ne sprovede potpuna denuklearizacija.

Predsednik SAD se pohvalio da je njegova administracija postigla “više od bilo koje druge” u američkoj istoriji. To je izazvalo smeh u dvorani, na šta je Tramp uzvratio: “Nisam očekivao takvu reakciju, ali to je u redu”. Jedna od ključnih tačaka njegovog govora bilo je pravo Amerike da ide svojim putem. “Poštujem pravo svake nacije u ovoj dvorani da živi po vlastitim običajima, verovanjima i tradicijom. SAD vam neće govoriti kako da živite i što da radite. Jedino što tražimo zauzvrat je da poštujete naš suverenitet”, naglasio je Tramp, prenosi “Fonet”.