Džordž Soros / Foto: FoNet, Maja Suslin

Soros tuži Mađarsku

Fond za otvoreno društvo koji je osnovao milijarder Džordž Soros podneo je prijavu Evropskom sudu za ljudska prava i Ustavnom sudu Mađarske zbog zakona kojim ta država tretira organizacije civilnog društva koje pomažu izbeglicama i tražiocima azila, prenosi AP.

Direktor pravnog tima Fonda Džejms Goldston rekao je za AP da je cilj tog pravnog postupka borba protiv zakona koji su usvojeni kako bi zastrašili i ućutkali nezavisne glasove u Mađarskoj. Inače, Fondacija za otvoreno društvo podržava organizacije civilnog društva koje su na meti antiimigracione politike premijera Viktora Orbana. Mađarska je u junu usvojila zakon, popularno nazvan „Stop Sorosu“, koji predviđa i kaznu zatvora do godinu dana za one koji pomažu tražiocima azila, a u julu je usvojen zakon kojim se uvodi porez od 25 odsto za finansijsku ili materijalnu podršku grupama koje promovišu migracije. Otvoreno društvo je prošlog meseca najavilo premeštanje regionalnog sedišta iz Budimpešte u Berlin. Helsinški komitet u Mađarskoj koji, između ostalih aktivnosti, obezbeđuje pravnu pomoć tražiocima azila, najavio je protekle nedelje slične prijave mađarskim i evropskim pravnim instancama.

Podsetimo, Orban, koji je nekada bio stipendista Soroseve fondacije, isticao je da američki milijarder mađarskog porekla koristi “predatorske nevladine organizacije” kako bi preplavio Evropu migrantima i stvorio “transnacionalno carstvo”. Orban smatra da su migracije “dobar biznis” za Sorosa, ali da bi bio još i bolji da Mađarska “nije digla galamu u vezi s tim”. Nazvao je Sorosa “špekulantom na čelu velike mafijaške mreže koja predstavlja pretnju miru u Evropi”.