London / Foto: Pixabay.com

Mej: Brisel da ponudi alternativni predlog

Britanska premijerka Tereza Mej poručila je Evropskoj uniji da mora da izađe sa alternativom na njene predloge o Bregzitu, upozorivši da nikada neće pristati na razbijanje Ujedinjenog Kraljevstva.

“Ja neću menjati rezultate referenduma, niti ću razbijati svoju zemlju. Potrebno nam je ozbiljno angažovanje u cilju rešavanja dva glavna problema u pregovorima i mi smo spremni”, rekla je Mej. Govoreći dan nakon što su lideri EU odbacili ključne delove njenih predloga za Bregzit, kazala je da su pregovori zapali u ćorsokak i istakla da bi najbolji ishod pregovora bilo napuštanje Unije uz sporazum Londona i Brisela, ali da je i izlazak bez sporazuma bolji od lošeg dogovora. Mej je kazala da se Velika Britanija priprema i za opciju izlaska iz EU bez dogovora. Posle ovog obraćanja premijerke, britanska funta koja je u padu, dodatno je oslabila. Oglasio se i predsednik Evropskog saveta Donald Tusk ističući da je uveren da EU i Britanija još mogu da pronađu kompromis. “Razumevajući logiku pregovora i dalje sam uveren da je moguć kompromis, koji bi bio dobar za sve. Govorim ovo kao blizak prijatelj Britanije i neko ko se iskreno divi premijerki Terezi Mej”, naveo je Tusk u saopštenju.

A lider opozicione Laburističke partije Džejms Korbin kazao je da političke igre sa obe strane, EU i britanske vlade, treba da se okončaju, dok je premijerka Škotske Nikola Stardžn opisala izjavu Tereze Mej kao “užasnu”. “Jedini način da se realizuje Bregzit jeste da Britanija ostane deo jedinstvenog tržišta i carinske unije. Ako premijerka nije spremna da to učini onda Bregzit ne bi trebalo ni da se desi. ‘Izostanak sporazuma’ ili ‘odsustvo detalja’ o Bregzitu jednostavno nije prihvatljivo – pogotovo za Škotsku, koja nije ni glasala za njega”, istakla je Stardžn.