Maja Kocijančič / Foto: FoNet/TV FoNet

EK: Izbeći sve provokacije u okviru dijaloga Beograda i Prištine

Portparolka Evropske komisije Maja Kocijančič izjavila je juče da je u trenutku nastavka rada predsednika Srbije i Kosova, Aleksandra Vučića i Hašima Tačija, u okviru dijaloga Beograd i Prištine, neophodno izbeći sve provokativne izjave i akcije i dodala da su Priština i Tirana u obavezi da poštuju odredbe SSP-a o granicama.

Povodom poziva direktora Kancelarije za KiM Marka Đurića da se Brisel izjasni o najavi kosovskog premijera Ramuša Haradinaja o “otvaranju granice između Kosova i Albanije od Nove godine”, ona je kazala da EU obično “ne komentariše komentare”. U saopštenju dostavljenom agenciji “Beta” Kocijančič je navela da su Priština i Tirana u obavezi da u potpunosti poštuju odredbe Sprazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) koje se odnose na korektno upravljanje granicama. “Posao na pravno obavezujućem sporazumu o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa, koji mora biti obostrano prihvatljiv i u skladu sa međunarodnim pravom, kompleksan je i težak proces, a dvema stranama je potrebno prostora za diskusije i mirna atmosfera u kojoj će mudrost i liderstvo preovladati”, rekla je Kocijančič. Dodala je da EU sa svim partnerima na Zapadnom Balkanu radi na boljim uslovima za trgovinu, na pitanju migracija, upravljanja granicama i bezbednosti. Naglasila je da su na samitu u Sofiji svi lideri iz regiona potvrdili posvećenost uspostavljanju regionalne ekonomske zone koja će obezbediti trgovinu unutar regiona i ubrzati privredni rast i napredak. Kocijančič je napomenula da je EU investirala u poboljšanje objekata na granicama i graničnim prelazima u celom regionu, kao i da je Evropska agencija za graničnu i oblasku stražu inicirala sporazume sa Albanijom, Makedonijom i Srbijom.”Naši zajednički napori sa svim partnerima na Zapadnom Balkanu i dobra saradnja u cilju poboljšanja trgovine u regionu, kao i obezbeđivanje uslova za bezbedni i funkcionalan bezvizni režim od ključne su važnosti za EU”, rekla je portparolka Evropske komisije.

Inače, predsednik Srbije Aleksandar Vučić zamerio je juče EU što ne reaguje na izjave Ramuša Haradinaja, a šef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici poručio je da Brisel takve izjave ne komentariše.