Zoran Ðorđević / Foto: FoNet/TV FoNet

Đorđević: “Beograd na vodi” rekao sve o nesreći, Inspekcija rada bi samo to ponovila

Na gradilištima u Srbiji proteklih meseci život je izgubio veliki broj radnika, a samo u Beogradu poginula su četvorica.

Kako navodi “Insajder”, jedino u slučaju prošlonedeljne nesreće na gradilištu “Beograda na vodi”, kada su poginula dva radnika, Inspekcija za rad se nije oglašavala, ni u danu nesreće, ali ni narednih dana, iako su im pitanja upućena i zvaničnim putem. Ministar za rad Zoran Đorđević izjavio je za “Insajder” da Inspekcija rada nije izdala saopštenje, što uglavnom radi, jer je, kako je naglasio, investitor “Belgrejd voterfront” dao potpunu informaciju u svom saopštenju. “Mi svaki put izlazimo (sa izveštajem), ali ovde je bila jedna specifičnost. To je jedini slučaj kada je i sam investitor izašao i dao potpunu informaciju – da su radnici bili prijavljeni, obučeni, opremljeni za sve. Sve ostalo što bismo mi rekli, bilo bi samo ponavljanje toga”, rekao je Đorđević. Na pitanje da li to znači da investitor “Belgrejd voterfront” radi posao Inspekcije rada, Đorđević je negirao i zahvalio se investitoru na transparentnosti, ističući da takvo ponašanje treba da bude primer ostalim investitorima. “Mislim da treba svi da pričamo transparentno, kada naiđemo na problem. Ja se ovim putem zahvaljujem investitoru što je izašao odmah i što je rekao odmah činjenice. Tako treba svaki investitor da se ponaša”, rekao je Đorđević, dodajući da su istragu u ovom slučaju preuzeli MUP i Tužilaštvo i da Ministarstvo ne može da izlazi sa više informacija od onoga što je već rečeno.

Kako se podseća, dva radnika na gradilištu “Beograda na vodi” poginula su 14. septembra pri, kako je u MUP-u rečeno, padu sa 22. sprata. Nakon toga, kompanija Belgrejd voterfront” u saopštenju je izrazila veliko žaljenje zbog tragičnog događaja i izjavila saučešće porodicama dvojice radnika, dodavši da su poštovana sva pravila bezbednosti na radu. A “Večernje novosti” juče su objavile da je podneta krivična prijava protiv pet osoba koje su osumnjičene da su odgovorne za pogibiju radnika na gradilištu “Beograda na vodi”, ali su ubrzo iz Prvog osnovnog tužilaštva za Tanjug precizirali da je reč o slučaju pogibije radnika u Ulici kneza Miloša.