Migranti / Foto: FoNet, Nenad Ðorđević

Fabrici najavio sporazum Srbije i “Fronteksa”

Šef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici izjavio je juče da uskoro u Srbiju dolazi komesar za migracije Dimitris Avramopulos i da pretpostavlja da će sa Srbijom potpisati statusni sporazum o “Fronteksu”, službi za zaštitu spoljnih granica EU.

Podsetimo, “Dojče vele (DW)” je objavio da EU namerava da u okviru svoje migracione politike značajno ojača “Fronteks” i da ga angažuje i na Zapadnom Balkanu, uključujući i Srbiju. DW je preneo izjavu Avramopulosa da je već postignut sporazum sa Srbijom, Makedonijom i Albanijom da pripadnici “Fronteksa” pomognu njihovim graničnim policijama. Evropski komesar za proširenje Johanes Han potvrdio je da se pregovara o pristupu “Fronteksa” teritoriji Srbije i Makedonije, dok je, prema tvrdnjama iz Brisela, to i završeno. Fabrici je juče istakao da EU s drugim zemaljama u regionu ima potpisan sporazum na osnovu kojeg će EU sarađivati i sa Srbijom po pitanju migracija. On je dodao da će to biti sveobuhvatni sporazum. Na pitanje da li to znači da će “Fronteks” u Srbiji štititi granice EU od migranata, Fabrici je rekao da taj sporazum ne bi povezivao s takvim pričama i zamolio novinare da sačekaju da komesar objasni detalje sporazuma. S druge strane, premijerka Ana Brnabić pozvala je novinare da “ne šire tračeve” i rekla da nikada nije bilo reči o otvaranju nekakvih centara za migrante zbog kojih bi “Fronteks” u Srbiji branio granice EU. Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović kazala je da MUP već neko vreme pregovara o sporazumu koji će se ticati “Fronteksa” i naglasila da Srbija već sarađuje s “Fronteksom” kada je reč o bezviznim režimama koje naša zemlja ima sa državama s kojima ih nema EU. Dodala je da Srbija i “Fronteks” imaju zajednički tim na aerodromu u Beogradu.

A načelnik Sektora za međunarodnu saradnju MUP-a Zoran Lazarov prethodno je demantovao medijske navode da su Srbija i EU potpisale sporazum o raspoređivanju pripadnika “Fronteksa” na granicama Srbije. Navodeći da postoji procedura po kojoj je neophodno da se ta vrsta sporazuma najpre parafira, a zatim potpiše, Lazarov je podsetio da ukoliko bi takav sporazum bio potpisan, on bi, po obaveznoj proceduri, morao biti ratifikovan u Skupštini Srbije bez čega ne bi mogao da stupi na snagu. Lazarov je kazao da je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović “više puta jasno rekao da Srbija neće biti bilo kakva zona za smeštanje migranata i da je to jasan stav Srbije”.