Hašim Tači / Foto: FoNet/AP

Kosovska vlada usvojila odluku o formiranju Vojske Kosova

Vlada Kosova donela je odluku o formiranju Vojske Kosova, usvajanjem tri nacrta zakona o Bezbednosnim snagama Kosova (BSK).

Tome se najpre usprotivio predsednik Kosova Hašim Tači, da bi tokom dana promenio mišljenje. Ambasada SAD u Prištini saopštila je da nisu bili konsultovani oko odluke. “U trenutku kreiranja povoljnih političkih okolnosti izmeniće se i ime (ovih snaga), putem ustavnih izmena”, kazao je ministar Bezbednosnih snaga Rustem Beriša na sednici Vlade. Nacrti zakona o BSK, o službi BSK i o Ministarstvu odbrane usvojeni su bez ijednog glasa protiv, a sednici Vlade nisu prisustvovali srpski ministri. Premijer Kosova Ramuš Haradinaj kazao je da je Vlada izglasala svoje odbrambene snage, odnosno svoju Vojsku Kosova, dodajući da je to “u skladu sa nadležnostima suverene zemlje Kosova”. Istakao je da je došlo vreme to da se desi i dodao da se nastavljaju konsultacije o tom pitanju sa međunarodnim partnerima. A predsednik Kosova Hašim Tači kazao je, najpre, da nije bio upoznat sa ovakvom inicijativom, ističući da nije vreme za tako nešto. Kako je kazao, taj proces treba da bude otvoren i transparentan u dogovoru sa NATO-om. Dodao je da na dan kada Evropski parlament treba da podrži viznu liberalizaciju Kosova (što se juče i desilo), ovakva odluka je pogrešna. Ali, popodne je na svojoj Fejsbuk stranici objavio da podržava usvajanje tri zakona. “Rukovodstvo Kosova je zbog uskih interesa, ponekad izbornih, a ponekad ideoloških, zakasnilo s procesom transformacije BSK u Oružane snage. Ja sam uvek bio odlučan u tome. Kosovo treba da ima svoju vojsku”, naveo je Tači. A Ambasada SAD u Prištini saopštila je da nije bila konsultovana o vremenu objave odluke Vlade Kosova, a u odgovoru za Radio Slobodna Evropa (RSE) istaknuto je da će ambasada analizirati nacrte zakona kako bi se razumeli svrha i efekat. “SAD su oduvek podržavale suvereno pravo Kosova na vojsku i blisko sarađivale sa Kosovom o tome kako to postići. Savetovali smo na oprezan pristup koji drži Kosovo u dogovoru sa našim NATO saveznicima u ovom važnom koraku”, ističe se u odgovoru. Iz NATO-a za RSE je odgovoreno: “Pozicija NATO-a o transformaciji BSK u oružane je jasna: to je pitanje za kosovske vlasti. Svaka promena u strukturi, mandatu i misiji BSK moraće da se rešava u skladu sa Ustavom Kosova i zahtevaće ustavne amandmane”, navedeno je odgovoru NATO-a.

Transformacija KBS u „Oružane snage Kosova“ moguća je samo usvajanjem ustavnih amandmana, za šta je potrebna takozvana “dupla većina”, odnosno dvotrećinski glasovi manjinskih zajednica i najmanje dve trećine glasova prisutnih poslanika u kosovskoj skupštini. Drugim rečima, nije moguće izvršiti izmene ustava bez najmanje četiri glasa poslanika iz srpske zajednice. A potpredsednik Srpske liste i poslanik u kosovskom parlamentu Igor Simić izjavio je za RSE da Srpska lista neće podržati formiranje Vojske Kosova.