Viktor Orban / Foto: FoNet, Aleksandar Levajković

Orban: Ne popuštamo pred ucenama

Mađarski premijer Viktor Orban, u raspravi s evroparlamentarcima o izveštaju o stanju u Mađarskoj, ocenio je da se Evropski parlament (EP) sprema da osudi ceo mađarski narod. On je istakao da ta zemlja neće popustiti pred ucenama, kao i da će zaustaviti nezakonite migracije i odbraniti svoja prava.

“Znam da ste vi već zauzeli stav o ovom pitanju i znam da će velika većina podržati ovaj izveštaj. Znam i to da moj govor neće promeniti vaše mišljenje. Ipak sam došao ovamo jer se vi sada spremate da osudite, ne samo jednu vladu, nego celu jednu državu, ceo jedan narod. Osudićete Mađarsku koja je već hiljadu godina deo evropske hrišćanske porodice. Mađarsku koja je svojim naporima, i ako je to bilo potrebno svojom krvlju, pridonela našoj sjajnoj evropskoj istoriji. Mađarsku koja se pobunila i uzela u ruke oružje protiv najveće vojske na svetu, protiv Sovjeta i tako podnela tešku žrtvu za slobodu i demokratiju. I kad je to bilo potrebno, otvorila je svoje granice svojim istočnonemačkim prijateljima”, rekao je Orban.

EP će glasati o predlogu za pokretanje procedure o vladavini prava, zasnovane na izveštaju komiteta EP za građanske slobode, pravosuđe i unutrašnje poslove, što bi moglo dovesti do toga da Mađarska izgubi pravo glasa u EU u okviru procesa poznatog kao član sedam. Evropska komisija je pokrenula proceduru člana sedam protiv Poljske zbog navodnog urušavanja nezavisnosti pravosuđa. Slučaj Mađarske je prvi put da na pokretanje te procedure poziva Evropski parlament. Ipak, malo je verovatno da će zaista doći do uvođenja sankcija, jer se očekuje da će Varšava i Budimpešta zaštititi jedna drugu.

Orban je kritikovao sadržaj izveštaja i rekao da su ga pisali oni koji nisu upoznati s elementarnim činjenicama i da se u izveštaju nalazi 37 netačnih tvrdnji o Mađarskoj. “Kakvu god odluku da donesete, Mađarska neće popustiti pred ucenama. Mi ćemo zaustaviti nezakonite migracije i odbraniti svoja prava, ako treba i prema vama. Videće se kakav će biti ishod izbora. Ja mislim da će vratiti demokratiju u evropsku politiku”, zaključio je Orban svoj govor, uz glasno odobravanje dela poslanika. Prema njegovim rečima, Mađarska je zaustavljanjem nezakonitih migracija odbranila svoju zemlju, ali i Evropu. “Mađare želite da osudite, jer smo odlučili da ne postanemo zemlja migracija”, rekao je Orban.